Hoppa till huvudinnehållet

Midnattssolsrallyt bjöd på folkfest i Rudskoga: ”Bland det största vi har här”

Publicerad:
Det var tredje gången som en av veteranbilsrallyts sträckor kördes i Rudskoga.
Det var tredje gången som en av veteranbilsrallyts sträckor kördes i Rudskoga. Foto: Maja Yngve

Under fredagseftermiddagen kördes Midnattsolsrallyts trettonde sträcka på Rudskogas byvägar. Många motorsportsentusiaster hade vallfärdat för att se veteranbilar från när och fjärran.

– Alla tycker det är så kul när det händer något i Rudskoga. Det var en succé helt enkelt, säger Magnus Lindqvist som är en av de ansvariga för sträckan.

Midnattssolsrallyt har en lång historia och kördes första gången 1950. Rallyt lades ned 1964 men återuppstod igen 2006. Numera körs det som ett veteranbilsrally där bilarna som deltar inte får vara nyare än årsmodell 1990.

Efter två år av pandemi var rallyt för historiska rallybilar nu äntligen tillbaka i helgen och en av de 20 sträckorna kördes i Rudskoga.

– Folk i området har varit helt lyriska. Det är ju såhär det ska vara. Det är sånt här man har saknat under pandemin, säger Magnus Lindqvist som själv kör rally för Laxå MK i Sverigecupen.

 • Det fanns många olika publikplatser med bra sikt.
  Det fanns många olika publikplatser med bra sikt. Foto: Maja Yngve
 • Rudskogabördige Hannu Olsson och Björn Poll var på plats med familj och grannar och hade fixat bra sittplatser en trappa upp.
  Rudskogabördige Hannu Olsson och Björn Poll var på plats med familj och grannar och hade fixat bra sittplatser en trappa upp. Foto: Maja Yngve
 • Ungefär 130 ekipage deltog i veteranbilsrallyt i år, varav två från Storfors.
  Ungefär 130 ekipage deltog i veteranbilsrallyt i år, varav två från Storfors. Foto: Maja Yngve
 • 6-åriga Brooklyn Zetterström hade utklädnad dagen till ära.
  6-åriga Brooklyn Zetterström hade utklädnad dagen till ära. Foto: Maja Yngve
 • Bilarna startade med ungefär en minuts mellanrum.
  Bilarna startade med ungefär en minuts mellanrum. Foto: Maja Yngve

Den sju kilometer långa sträckan startade vid Grunnebackakorset och gick i nordvästlig riktning till målet vid Brotorp. Sträckan hade en varierande karaktär och sträckte sig längs byvägar med idylliska vyer och omgivande röda hus med vita knutar.

– Den har egentligen allting, både snabba partier och kurviga partier.

Olycka

Enligt Magnus Lindqvist flöt hela dagen på väldigt smidigt. Men vid ett tillfälle blev det avbrott i tävlingen. Detta berodde på att en av bilarna kört av vägen.

– Vi vet inte om chauffören stukade eller bröt handleden. Men det gick rätt bra ändå och han var vid gott mod. Det blev en halvtimmes uppehåll ungefär.

 • Midnattssolsrallyts lockade både ung som gammal till Rudskogatrakterna.
  Midnattssolsrallyts lockade både ung som gammal till Rudskogatrakterna. Foto: Maja Yngve
 • Det är inte bara bilen som ska vara veteranklassad, deltagarna måste också ha fyllt 40 år.
  Det är inte bara bilen som ska vara veteranklassad, deltagarna måste också ha fyllt 40 år. Foto: Maja Yngve
 • Laxå motorklubb var ansvariga för sträckan i Rudskoga.
  Laxå motorklubb var ansvariga för sträckan i Rudskoga. Foto: Maja Yngve
 • Johnny Gunnarsson och Karl-Göran Eriksson från Lindesberg har varit aktiva inom rally i 30 år och var funktionärer på Midnattssolsrallyts sträcka 8 i Mosserud. På Rudskogas sträcka var de där för att titta och njuta.
  Johnny Gunnarsson och Karl-Göran Eriksson från Lindesberg har varit aktiva inom rally i 30 år och var funktionärer på Midnattssolsrallyts sträcka 8 i Mosserud. På Rudskogas st… Foto: Maja Yngve
 • ”Det är inte omöjligt att rallyt körs här igen. Vi har fått jättefin respons”, säger Magnus Lindqvist.
  ”Det är inte omöjligt att rallyt körs här igen. Vi har fått jättefin respons”, säger Magnus Lindqvist. Foto: Maja Yngve

Uppemot 300-400 personer kom för att vara åskådare till ett av Rudskogas största arrangemang, vilket Magnus Lindqvist tycker kan klassas som en riktig folkfest.

– Det kom husbilar redan dagen innan som parkerade in sig på gärden och förberedde inför det här, säger han och tillägger:

– Utan markägare, boende efter vägen och de tjugotal funktionärer som frivilligt ställt upp hade inte detta varit möjligt.

Midnattssolsrallyt gick i mål i Karlskoga: ”Kämpat för segern”Reste ända från Australien för Midnattssolsrallyt: ”En av mina drömmar”

Artikeltaggar

MidnattssolsrallytMikael LindqvistRallyRudskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.