Hoppa till huvudinnehållet

Covid-siffrorna stiger i länet – men inte i Karlskoga

Publicerad:
Linnea Strömberg
linnea.stromberg@kt-kuriren.se
Gunlög Rasmussen är smittskyddsläkare i Region Örebro län.
Gunlög Rasmussen är smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län

För första gången har det kommit en covidvåg mitt under sommaren. En ny variant har lett till att siffrorna i länet, landet och hela Europa stiger. Men i Karlskoga har antalet covidsmittade gått nedåt de senaste veckorna.

Antalet covidsmittade i länet har nu stigit fem veckor i rad. Det följer en trend som märkts av i resten av landet, och även resten av Europa.

– Vi har ju sett en ökning de senaste veckorna. Det är från en låg nivå, men det är ändå en tydlig ökning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare för Region Örebro län.

Anledningen till ökningen är att en ny undergrupp av virusvarianten Omikron av viruset som har tagit över.

– Den virusvariant som dominerat är ju omikron. Och det som kommit in är en ny undergrupp, berättar Gunlög Rasmussen. Den nya typen har döpts till BA.5, och är smittsammare än de tidigare varianterna.

– Då tar den varianten över.

Men just i Karlskoga kommen har siffrorna inte stigit de senaste veckorna. Tvärtom är det färre som testat positivt för covid.

Svårtolkat

Men eftersom det är så små siffror i en mindre kommun är att det är svårt att dra några konkreta slutsatser.

Dessutom testas inte längre alla med symptom, utan bara de som jobbar inom vård och omsorg, eller söker vård för symtom som kan vara covid.

– Det kan bli lite skevt, säger Gunlög Rasmussen.

Foto: Linnéa Strömberg

Det kan man också se på siffrorna från Degerfors kommun: tretton personer var smittade för några veckor sedan, och sen veckan därpå bara en person.

Gunlög Rasmussen utesluter inte att situationen skulle kunna se bättre ut här, men säger också att slutsatsen är svår att dra utifrån de begränsade siffror som finns.

Mer vaccin

På grund av de ökade antalen covidfall i Europa har EU:s smittskyddsmyndighet gått ut med en rekommendation att alla som är äldre än 60 borde ta en påfyllnadsdos av vaccinet. Men det är än så länge inget som är aktuellt i Sverige.

Sverige inne på att istället följa de redan färdiga planerna på en rekommenderad påfyllnadsdos för personer över 65, eller personer över 18 som är i riskgrupp. Det gäller från den 1 september.

Det kom också nya rekommendationer förra veckan, men det gäller bara de som jobbar inom vård och omsorg. De ska använda munskydd när det är ett nytt fall av covid-19 i verksamheten, och det finns risk att personal eller patienter blivit utsatta för smitta.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuka på sommaren

Det här är första gången antalet sjuka går upp under sommaren. Så har det inte varit tidigare år.

– Då har vi ju sett en lägre spridning, så det hade vi kanske väntat oss inför sommaren 2022 också.

– Vad som händer igen i höst, det är svårt att veta, säger Gunlög Rasmussen. Och förhoppningsvis börjar den här vågen gå nedåt igen om några veckor. Så har det varit i till exempel Portugal, där ökningen av covid-fall skedde tidigare. Där har siffrorna redan börjat sjunka igen.

Artikeltaggar

CoronavirusetGunlög RasmussenKarlskogaVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.