Hoppa till huvudinnehållet

EM-medaljregn över Västra AK: "Stolt i dubbel bemärkelse"

Publicerad:
Västra AK:s Annelie Izindre, Ulrika Johansson och Thomas Gustavsson på podiet.
Västra AK:s Annelie Izindre, Ulrika Johansson och Thomas Gustavsson på podiet. Foto: Privat

Karlskoga Västra AK tog två guld, ett brons och ytterligare medaljer när veteran-EM i utrustad styrkelyft arrangerades förra veckan.

– Det var otroligt. Dom såg ut som julgranar där på podiet, säger Västra AK:s ordförande Jan Östlund.

Thomas Gustavsson, Ulrika Johansson, Annelie Izindre och Lars Höglander kammade hem ett flertal medaljer när veteran-EM i utrustad styrkelyft hölls i Eskilstuna förra veckan.

Thomas Gustavsson tog guld i knäböj (240kg), silver i marklyft (247,5 kg) och en femteplats i bänkpress (130 kg) i 83-kilosklassen för master 2, vilket gav ett EM-brons totalt.

– Jag är jättenöjd. Knäböjen var över förväntan och bänkpress är inte min starkaste gren. I marklyftet tog jag silver och slog även svenskt masterrekord, säger Gustavsson.

Ulrika Johansson tävlade i 76-kilosklassen för master 2. Där tog hon guld i alla grenar - marklyft (167,5 kg), bänkpress (105 kg) och knäböj (187,5 kg), vilket också gav guld totalt.

Annelie Izindre tog i master 2:s 63-kilosklass silver i bänkpress (97,5 kg) samt guld i knäböj (150 kg) och marklyft (150 kg), vilket gav ett guld totalt även för henne.

– Alltid kul när man kan vinna, säger en glad Izindre efteråt.

”Bragd”

Ordföranden Jan Östlund säger:

– Det var otroligt. De såg ut som julgranar alla tre. Vi var med på ett VM i Ulan Bator i Mongoliet för några år sen och då tog Lars, Ulrika och Annelie guld allihop. Men den tävlingen var inte lika stor, så det här tycker jag var en större bragd. Och här var vi fyra.

Den fjärde deltagaren i Eskilstuna var Lars Höglander, som tog en bronsmedalj i marklyft.

– Men tyvärr så bommade han ut sig i knäböj och räknades inte med totalt, men han fick en tröstmedalj i marklyft kan man säga, säger Östlund.

Framgångsrik klubb

Västra AK är en liten klubb som når stora framgångar med tanke på sin storlek.

– Vi är en av de minsta föreningarna i Sverige men visade att vi ändå kan göra stora prestationer. Vi är störst i Sverige när det gäller att prestera, säger Östlund.

Och tillägger:

– Vi har två juniorer som är uttagna till junior-VM i Istanbul i september också, så ja, vi har verkligen medvind. Och vi har lyckats hålla i gång träningen och har många som vill satsa trots pandemin som har varit också.

Domare på hög nivå

Förutom framgångarna i lyftningen har Jan Östlund också nått ett mål som han själv har siktat på ett tag. Nyligen examinerade han sig till kategori 1-domare.

– Det betyder att man är överdomare kan man säga. Jag kan döma alla tävlingar i hela världen oavsett kategori, inklusive de största världsmästerskapen. Det är unikt i vårt distrikt och det finns bara ett fåtal kategori 1-domare i Sverige totalt, säger Östlund, som är ordförande i Västra AK.

– En väldigt stolt sådan. I dubbel bemärkelse, dels för lyftarnas prestationer och dels för domarutmärkelsen. Det här var ett mål vi hade när vi blev internationella domare och när vi startade vår domarkarriär för åtta år sedan, säger han.

Artikeltaggar

Annelie IzindreJan ÖstlundLars HöglanderStyrkelyftThomas GustavssonUlrika Johansson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.