Hoppa till huvudinnehållet

Bilsamlandet har gått i arv

Publicerad:
Stig Olsson har ärvt bilintresset av sin far Helge Olsson. Båda är samlare, men har specialiserat sig på olika märken.
Stig Olsson har ärvt bilintresset av sin far Helge Olsson. Båda är samlare, men har specialiserat sig på olika märken. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Helge Olsson, snart 104 år, samlar på DKW medan sonen Stig, 72, föredrar Citroën. Veteranbilarna har de renoverat själva. Nu har de varsin gedigen samling med rullande klenoder.

Att bilar ligger far och son Olsson varmt om hjärtat går inte att ta miste på. Medan pappa Helge ägnat yrkeslivet åt stensättning och först som pensionär började med veteranbilshobbyn har sonen Stig alltid jobbat med bilar. Först som anställd på Citroën och därefter med egen verksamhet. I dag är Stig pensionär och driver en mindre verkstad hemma i Tvärskog, nära Kalmar, där han även renoverar andras veteraner. Under åren som gått har både han och hans far hunnit förfina ett gäng äldre fordon.

–  Jag kör med alla mina bilar under sommarhalvåret. En vecka i taget. Lite regn gör inget men på vintern får de stå inne, säger Stig och skrattar.

”Paddan är inte som alla andra bilar. Den är väldigt personlig.”

Pappa Helge slutade köra bil när han fyllde 101 år. Nu är det rullatorn som gäller.

–  Hans intresse för DKW kommer från min farfar som köpte en ny sådan samma år som min pappa tog körkort som 18-åring - det var 1936, berättar Stig.

Modellen kallades spånkorg eftersom den hade träkaross. Den körde Helge och hans far – Stigs farfar - med även under krigsåren. Då med hjälp av gengas och fem liter bensin i månatlig ranson. Bensinen behövdes för att starta bilen.

Paddan har avancerad teknik, bland annat höj- och sänkbar karosshöjd.
Paddan har avancerad teknik, bland annat höj- och sänkbar karosshöjd. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Stig fick som liten följa med till försäljaren av DKW i Nybro – där man även sålde Citroën. Han fick broschyrer som han fördjupade sig i och snart var intresset väckt. Det var Citroën som gällde.

–  Jag minns att jag tyckte bilen hade så fina former. Det var modellen D, den som kallas för paddan.

Nu har han en ”padda” som han ägt i snart 20 år. Han köpte den i delar och ägnade flera år åt att renovera motorn och växellådan och sedan sätta ihop bilen. Till och med klädseln är original - en skräddare lagade det som behövdes.

–  Paddan är inte som alla andra bilar. Den är väldigt personlig, säger han.

Reservhjulet i fronten är en form av extra krockskydd.
Reservhjulet i fronten är en form av extra krockskydd. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Stig letade länge efter just den här modellen som heter DS 19 och är från 1960.

–  Det är fascinerande bilar med hydraulik som driver både fjädring, växellåda, styrning och bromsar. Citroën var även tidigt ute med främre skivbromsar, det infördes redan 1956.

Bilmodellen hade under några år i början ett något skamfilat rykte men hade trots det trogna köpare. Paddan drogs med barnsjukdomar – men när de var åtgärdade höll märket hög kvalitet, menar Stig.

–  Jag vet att taxibilarna höll för att köra bortåt 20 000 mil utan att motorn krånglade. Det var betydligt längre än exempelvis Volvo och Peugeot på den tiden.

Helge Olsson har sex veteraner av märket DKW i sin samling. Dessutom har han en Audi.
Helge Olsson har sex veteraner av märket DKW i sin samling. Dessutom har han en Audi. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Pappa Helge har hållit fast vid DKW under alla år. Han har numera sju bilar – med årsmodeller från 1953 till 1965, det sista året innan märket bytte namn till Audi. Helge började med att renovera sin pappas 53:a, och på den vägen var det. Nu har han en fin samling, inklusive massor med reservdelar. Han har till viss del ”smittat” sonen Stig som också äger en bil av det märket.

Även DKW har de fyra ringarna i fronten som numera är Audis varumärke, och som symboliserar de fyra bilmärkena Audi, DKW, Horch och Wanderer. Det kan leda till missförstånd.

–  Många ungdomar som ser en DKW frågar vilken Audi det är, säger Stig.

DKW har fyra ringar i fronten – de som numera är starkt förknippade med Audi. Den här modellen heter 1000 S och är från 1962.
DKW har fyra ringar i fronten – de som numera är starkt förknippade med Audi. Den här modellen heter 1000 S och är från 1962. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Han samtalar ofta med intresserade som kommer fram när han kör runt med någon av sina pärlor. De väcker minnen hos de äldre och nyfikenhet hos de yngre. Att bevara veteraner är definitivt en kulturgärning.

Anna Björe/TT

Helges pappa hade en DKW från 1953 som Helge började renovera när han själv blev pensionär. Den står fortfarande i garaget, lysande röd.
Helges pappa hade en DKW från 1953 som Helge började renovera när han själv blev pensionär. Den står fortfarande i garaget, lysande röd. Foto: Suvad Mrkonjic/TT
När Stig Olsson blev redan som liten lovad jobb hos Citroën-försäljaren. Det var början på en livslång kärlek till det franska bilmärket.
När Stig Olsson blev redan som liten lovad jobb hos Citroën-försäljaren. Det var början på en livslång kärlek till det franska bilmärket. Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Två bilar ur samlingarna

Två bilar ur samlingarna

+ Citroen DS19 S 1960:

4 cylindrar, 75 hk.

4-växlad hydraulisk koppling och växling.

Servostyrning.

Servobromsar med bromsskivor fram.

+ DKW 1000 S 1962:

3-cylindrig 2-taktare, 50 hk.

Trumbromsar fram och bak.

Citroen DS19 S och DKW 1000 S.
Citroen DS19 S och DKW 1000 S. Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Alla modeller

Alla modeller

+ Stigs bilar:

Citroën DS 19 S 1960

Citroën SM IE 1973

Citroën CX GTI 25 Turbo 1988

Citroën C3 2017

Citroën C5 V6 2001

Citroën C6 V6 Diesel 2010

DKW 1000 SP 1960

+ Helges bilar:

DKW 1953

DKW 1000 S 1962

DKW F12 1964

DKW F12 Gengas 1963

DKW F 102 1964

DKW F 102 1965

Audi 60 L 1970 L

Gengasdriven DKW.
Gengasdriven DKW. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Artikeltaggar

FrankrikeFritid och livsstilMotor

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.