Hoppa till huvudinnehållet

Solveig Olsson: Vilket samhälle vill du ha?

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har du funderat över det?

Eller följer du inte klimatdebatten och tänker att det får andra ordna? Om ett par månader är det val och då har vi verkligen möjlighet att kolla hur partierna på riks, region och lokalt ställer sig i olika samhällsfrågor.

Hur tänker politikerna i Karlskoga och Degerfors agera i klimatpolitiska frågor? I en enkät som Naturskyddsföreningen i våras skickade ut till de politiska partierna ställde sig alla positiva till att förbättra klimat och natur i Karlskoga. Det återstår att se hur de fina miljöprogrammen blir genomförda i våra kommuner. Men har du tänkt hur du som bor i Karlskoga och Degerfors vill att våra samhällen ska vara för våra uppväxande barn?

Vill vi att de ska uppleva ständiga skyfall och översvämningar? Varmare somrar och vintrar som kommer att leda till stora skogsbränder och smältande jöklar? Det senaste vi sett är jökeln i Italien förra veckan som drog med sig turister som då befann sig där. Här i Sverige har vi sett hur Kebnekaises topp har sjunkit med ett antal meter. Den högsta toppen är inte längre högst utan den som var näst under. Jag tjatar – men vi måste alla göra vad vi kan för att minska våra utsläpp på alla plan. Du och jag är en del av problemet. Men på individnivå är det de riktigt rika som med sina yachter, stora lyxvillor och privatplan förorenar många gånger mer än vanliga inkomsttagare. Om var och en bestämmer sig att göra vad han/hon tror vi kan göra så händer det saker. Alla ansvarstagande medborgare måste vara tydliga inför valet att vi inte längre accepterar att lobbyister får inflytande i EU-beslut och enskilda länder.

Minskande utsläpp betyder inte att vi får det sämre. Forskare och industrialister har stora kunskaper och ska ha möjlighet att se sina rön och uppfinningar genomförda och att myndigheterna utvecklar sin organisation så inte ansökningstiderna för, till exempel, klimatsmart energi tar 10 år. Vi kan utveckla koloniområden som på 30-talet, odla mellan flerfamiljshusen och på taken i städerna och använda en del av våra monokulturella välklippta gräsmattor till egen grönsaksodling. Köpa närproducerat. Sätta press på modeindustrin och skoindustrin att producera miljövänligt. Att använda våra kläder mer än några gånger. Själv har jag kläder som är 30 år gamla men det beror nog snarare på att de är välsydda, tidlösa och hållbara.

Till syvende och sist gäller det att sätta press på beslutsfattarna så de vågar ta svåra beslut och sedan inte komma och göra en kovändning för att en del protesterar. Omställningen ska vara rättvis så inte de som redan har det tufft drabbas hårdare än de som har det bättre ekonomiskt. Tryck på i valet och ställ upp på de beslut som är alldeles nödvändiga att ta för vår överlevnad!

Solveig Olsson, Klimatnätverket

Artikeltaggar

FamiljKrönikor