Hoppa till huvudinnehållet

Studenter får ny utmaning —lokala livsmedel i fokus

Publicerad:
Reporter Julia Olsson
Julia Olsson
julia.olsson@kt-kuriren.se
Annika Göran Rodell är projektledare och lärare för den nya kursen.
Annika Göran Rodell är projektledare och lärare för den nya kursen. Foto: Privat

Studenterna på restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan ska få ta del av en ny utmaning i en kommande kurs som handlar om hållbarhet och lokalproducerat.

Kändiskocken Paul Svensson gästar restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, som en av lärarna under den nya kursen som kommer att handla om självförsörjning.

Region Örebro län är med och bidrar med 470 000 kronor i bidrag, enligt ett pressmeddelande från Örebro universitet.

– Målet är att vara med och utveckla en mer hållbar cirkulär och inhemsk livsmedelsproduktion. Samtidigt får våra studenter en ordentlig utmaning, säger Annika Göran Rodell, projektledare och lärare på kursen, i pressmeddelandet.

Tidigare hade man en liknande kurs som hette "Vad smakar Grythyttan 2030", som utgick från FN:s globala mål för hållbar utveckling.

– Studenterna lyfte fram att kommunen kunde bli känd för sina sjöar och dra nytta av insjöfisken, säger Annika Göran Rodell.

Nytänkande

Den här gången kommer studenterna i stället att utgå från vilken livsmedelsproduktion som finns i kommunen Hällefors. Sedan kommer de att få information om vad som finns i dag, men också funnits historiskt i kommunen för att kunna se vad som är möjligt i framtiden.

– Vi vill hitta nya sätt att producera mat som stärker småskaliga och lokala producenters förutsättningar och ökar andelen hållbart producerad mat. Studenternas förslag kan utvecklas till nya företag och ligga till grund för kommunens arbete med miljöfrågor och självförsörjningsgrad, säger Annika Göran Rodell.

Artikeltaggar

LivsmedelRestaurang- och hotellhögskolanSkola och utbildningÖrebro universitet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.