Arbetslösheten sjunker: "Arbetsmarknaden har återhämtat sig”

Publicerad:
Arbetslösheten minskar enligt Arbetsförmedlingen Foto: Stina Stjernkvist/TT

Arbetslösheten är precis som förra månaden, på 6,6 procent i Sverige, enligt Arbetsförmedlingen. Arbetsmarknaden rör på sig mindre under sommarmånaderna men jämfört med förra året syns en bred minskning.

I slutet av juni var närmare 335 000 personer inskrivna som arbetslösa på arbetsförmedlingen i Sverige, vilket är en minskning med drygt 73 000 personer jämfört med samma månad förra året. Vilket betyder att arbetslösheten har minskat till 6,6 procent från 7,9 procent inom loppet av ett år.

Däremot har arbetslösheten haft en normal utveckling under de senaste månaderna.

– Förändringarna i arbetslösheten brukar inte vara särskilt stora under sommarmånaderna eftersom arbetsmarknaden rör mindre på sig då, säger John Andersson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, till TT.

Lokala siffror

I Karlskoga var 957 personer inskrivna som arbetslösa i juni, i jämförelse med förra året då 1 119 personer var inskrivna. Det är en minskning med 14,5 procent för kommunen.

– Förklaringen till att arbetslöshetssiffrorna sjunker är att vi just nu har en väldigt god arbetsmarknad. Efterfrågan på personal är väldigt hög inom många branscher och har blivit högre efter pandemin, säger Claes Hagelvik, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Örebro.

För Degerfors kommun är statistiken liknande, där antalet arbetslösa i juni var 343 personer. Förra året var det 379 personer, vilket är en minskning med 9,5 procent.

– Idag ligger det ute 227 annonser med 411 tjänster i Karlskoga/Degerfors som arbetsställe, så vi ser också att andelen jobb i Platsbanken ökar, säger Claes Hagelvik.

Det går bra för ungdomarna

Antalet inskrivna arbetslösa ungdomar, 18 till 24 år, var i juni drygt 38 000. En minskning på ungefär 17 000 personer jämfört med 2021.

– Andelen unga i statistiken sjunker vilket är väldigt glädjande. Och då har många i veckan även fått ett glädjande besked om att de blivit antagna till sina studier också, fortsätter Claes Hagelvik.

I ungdomsgruppen märks uppgångar och nedgångar snabbast så där får förändringar snabbast genomslag.

– Nu är det ju mycket tack vare sommarjobb och att det har varit väldigt många sommarjobb i Platsbanken. Många sommarjobb blir ju ofta någon typ av anställning efter sommaren, säger han.

Långtidsarbetslösa - ett problem

Jämfört med motsvarande månad förra året minskar även antalet långtidsarbetslösa med närmare 29 000 personer.

– Det vi dock ser och har gjort under en längre tid är att andelen av de arbetssökande som varit inskrivna i 24 månader eller mer inte minskar. Det är ju ett problem då det samtidigt finns rekordmånga jobb att söka, förklarar Claes Hagelvik.

Vad kan det bero på?

– Det många inom denna grupp som saknar rätt kompetens, utbildning eller erfarenhet för de jobb som finns att söka. Denna grupp behöver istället titta på olika utbildningsmöjligheter både på gymnasienivå, Yrkesvux och för de som idag har en gymnasieutbildning så kan ju Yrkeshögskoleutbildningar vara ett bra alternativ, avslutar Claes Hagelvik.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetDegerforsKarlskogaPrivatekonomi

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare