Hoppa till huvudinnehållet

Hantverkarna vill bevara Knappfors: ”Känns bortprioriterat”

Publicerad:
Margareta, Ulla-Lena och Ann-Sofie har sålt sina hantverk i Knappfors i flera år.
Margareta, Ulla-Lena och Ann-Sofie har sålt sina hantverk i Knappfors i flera år. Foto: Julia Olsson

I Knappfors kan man passa på att stanna till vid handelsboden för att titta på allt från handvävda mattor till egendesignade smycken.

– Det har varit en tuff sommar hittills, berättar Margareta Samén, en av hantverkarna.

På väg mot Lunnedet kan man passera Knappfors handelsbod, där kan man bland annat möta Ann-Sofie Quick, Ulla-Lena Jansson och Margareta Samén, som säljer sina hantverk i bodarna, och har gjort det sedan flera år tillbaka.

– Det är roligt att visa upp sina saker och träffa en massa människor. Det är en fin miljö runt omkring så det är väldigt trevligt här ute, och vi får umgås med varandra lite om dagarna. Det är väldigt givande, berättar Margareta Samén, som säljer virkade, tovade och vävda hantverk.

Hon berättar att det är ett bra tillfälle att bli av med saker man har gjort under åren.

– Gubben hemma säger att om jag inte säljer några mattor, så får jag inte väva nya, säger hon och skrattar.

Margareta har haft hantverk som en av sina största hobby sedan 1970-talet.
Margareta har haft hantverk som en av sina största hobby sedan 1970-talet.

Handelsboden öppnade i år runt midsommar och har öppet fram till slutet av juli, men sommarens försäljning har hittills varit tung, berättar Margareta.

– Men nu när semestrarna har startat så har det börjat komma lite fler folk.

Ulla-Lena menar att de tror att en stor anledning till att det har varit trögt under sommaren är på grund av att Lunnedet öppnade upp senare än vad det var tänkt.

– Nu är det många som passerar och stannar på vägen så nu kommer det fler människor hit.

Ann-Sofie håller med.

– Vi är ganska beroende av dem. Om Lunnedet inte hade öppnat hade det inte varit någon idé för oss att öppna här, men nu när det har öppnat känns det jättebra och folk verkar vara väldigt nöjda sedan de öppnade.

Trots att försäljningen har rullat i gång menar de att det inte hade skadat med mer marknadsföring från kommunens sida.

– Det är lite synd att kommunen inte visar större intresse för att bevara platsen mer. Det är ju faktiskt ett kulturarv och det skulle kunna dra betydligt mycket mer folk om det hade lagts lite mer tid och energi på området. Det känns bortprioriterat, säger Ann-Sofie och Ulla-Lena fyller på;

Handgjorda smycken pryder en av bodarna.
Handgjorda smycken pryder en av bodarna. Foto: Julia Olsson

– Det är många som kommer tillbaka som har varit här under sin uppväxt och som är intresserade av miljön. Det kommer även många turister som är intresserade av kvarnen som byggdes på mitten av 1800-talet, men vi kan inte erbjuda så mycket mer än det vi redan kan. Jag tror att turismen hade gynnats av att ha lite guidade turer runt på området.

Slussar

Även slussverksamheten har minskat under det senaste året.

– Det är inte många båtar alls som kommer här längre. Jag tror att folk tycker att det är för omständligt att ringa och boka som man behöver göra nu. Det är tråkigt att det ska vara så med tanke på att det är en av de få vevslussar som finns kvar.

Artikeltaggar

Camping & Veranda i LunnedetHantverkKnappforsKulturarvSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.