Hoppa till huvudinnehållet

Covid-19 i svenska VM-lägret: "Jättetråkigt"

Publicerad:
Förbundskapten Kajsa Bergqvist bekräftar covid-smittan i landslagsstaben.
Förbundskapten Kajsa Bergqvist bekräftar covid-smittan i landslagsstaben. Foto: Christine Olsson/TT

Sverige har fått sitt första covid-fall under VM i friidrott i Eugene. Tränaren Christian Mundt har testat positivt på plats i USA och har isolerats, meddelar friidrottsförbundet.

Sedan tidigare har bland annat Norge drabbats av coronafall i sin trupp. Både ledare och en aktiv konstaterades smittade under lagets förläger i Kalifornien. I Sverige har det hittills bara kommit ett fall.

"Jättetråkigt med Christian, men vi hoppas att det stannar där", säger förbundskapten Kajsa Bergqvist i ett pressmeddelande.

Majoriteten av de svenska friidrottarna bor i en universitetsbyggnad. Det är bara guldhoppet Armand Duplantis, som via en sponsor har fått rum på ett av stadens få hotell, samt maratonlöparna David Nilsson och Hanna Lindholm, som inte bor där.

– Det är speciella förhållanden då vi inte bor på hotell utan i en VM-by där alla delar toa, sade Lena Haggren Råsberg, Sveriges landslagsläkare, till TT under gårdagen.

Bergqvist hoppas att truppen klarar sig från fler fall.

"Alla är mycket försiktiga och tester sker regelbundet. Sedan är det ju även obligatoriskt med ett labbtest innan man släpps in i VM-byn. Jag är optimistisk och hoppas att vi klarar oss från fler fall", säger hon.

Smittan ökar i USA och inför VM har såväl arrangör som lokala myndigheter kommit med en stark rekommendation om att bära munskydd på offentliga platser inomhus. Även den svenska delegationen råder de aktiva och personal att använda munskydd.

Artikeltaggar

FriidrottFriidrotts-VMKajsa Bergqvist

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.