Hoppa till huvudinnehållet

Bluesfestivalen: Louise Hoffsten om sjukdomen, vilan, och att möta publiken igen

Publicerad:
Louise Hoffsten beskriver sin musik som färgad av blues, men hennes kärlek till andra musikstilar som folkmusik och rock lyser också igenom.
Louise Hoffsten beskriver sin musik som färgad av blues, men hennes kärlek till andra musikstilar som folkmusik och rock lyser också igenom. Foto: Janerik Henriksson/TT

Melodifestivalen, USA och svensktoppen. Louise Hoffsten har hunnit med mycket i sin karriär. Och om några veckor spelar hon här, i Karlskoga. Hon berättar om hur hennes sommarturné varit hittills, och om att skapa tillsammans på scenen.

När vi pratar med Louise Hoffsten är hon hemma under några dagars uppehåll i turnén. Hon har precis plockat rabarber ute i trädgården och är i köket för att göra rabarberkräm.

Sommaren har varit full av musik, hon är ute på en turné sträcker sig ändå in i början av hösten, men hon trivs så. Och hon njuter av att vara ute och träffa folket igen.

– Alla föreställningar har varit mina favoriter, säger hon.

Att vara ute på turné är något hon är van vid, mer av en livsstil än en engångsföreteelse.

– Jag tycker hela mitt liv har varit turné, säger hon. Men hon ser också till att ta pauser och vila, och även under turnén får hon tid att vara hemma och spendera tid med familjen.

Musiken är medicin

Louise Hoffsten fick diagnosen MS för nästan 30 år sedan. Det gjorde att hon blev tvungen att förändra sättet hon såg på karriär och jobb. Men att vara ute och spela är inte något som bara tar av krafterna.

– Jag ser det här med att spela och musiken som min medicin, säger hon.

– Jag mår sämre om jag inte spelar.

Det har blivit något som präglar henne, just att behöva leva i det ögonblick hon står i. Hon berättar att hon nu måste ta allt som det kommer, och njuta av de tider som är bra. Det har behövt bli hennes tankesätt.

– Förut var jag väldigt målinriktad. Men nu är resan målet, berättar hon.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Skapar showen medan den spelas

Efter en lång tid av covid-isolering och mer eget skapande går det nu att möta publiken igen. Louise Hoffsten trivs i studion, men också med att få vara ute, och höra publikens reaktioner till den musik hon skrivit. Och tiden ute på spelningar runtom i Sverige är också en skapelseprocess.

– Allting förändras hela tiden. Man skapar på scenen också, säger hon. Hon känner de hon spelar med väl, och känner en frihet i att improvisera detaljerna tillsammans.

– Musik är ju kommunikation, berättar hon. Under sina framträdanden kan de göra små signaler för vart de vill ta framträdandet.

– Varje föreställning är olika.

Välkänd röst

Reaktionerna hon får från publiken brukar vara starkast när det gäller de mer välkända låtarna.

– Det är klart att folket gillar hitsen, säger Louise Hoffsten.

Däribland till exempel ’Only the Dead Fish Follow the Stream’, som kom femma i melodifestivalen 2013, och låtar som Let the Best Man Win, från hennes album Rhythm & Blonde från 1993. Det året vann hon också en grammis för bästa svenska kvinnliga artist.

– Men det har också varit roligt att se hur de tar emot de nya låtarna.

Tidigare i år släppte hon skivan Crossing the border. Ett verkligt styrkebesked, beskrivs den som i en recension av Johan Lindqvist i Göteborgs-Posten: ”Har den nya plattan något tema är det väl just att musiken är det som kan ta oss genom både livets och omvärldens förändringar,” skriver han.

Louise Hoffsten uppträder med "Only the Dead Fish Follow the Stream" under finalen i Melodifestivalen år 2013.
Louise Hoffsten uppträder med "Only the Dead Fish Follow the Stream" under finalen i Melodifestivalen år 2013. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Vilan

Just nu fokuserar Louise Hoffstens inte på ny musik. När hon är ute på turné är hon i processen att samla hon ihop intryck, och det andra får hända sen.

– Jag tar en sak i taget, säger hon.

Och när hon har pauser och tid att vara hemma simmar hon gärna, simmar och tränar för att ta hand om kroppen.

– Jag drömmer om en egen pool, säger hon.

När hon behöver ladda om har hon ett rum i huset som hon kallar för det filosofiska rummet.

– Det är väldigt vilsamt, berättar hon. Det är ett rum med fåtöljer, ett litet bord att lägga ner mobilen – eller en bok på, och fönster utåt.

– Där kan man sitta och bara titta på trädgården.

Snart i Karlskoga

Det blir i slutet av månaden som Louise Hoffsten kommer till Karlskoga. På lördagen den 30 juli spelar hon vid Näset, som en del av Karlskoga Summertime Blues & Kids Festival.

– Min mans pappa kommer från Karlskoga. Och min farmor från Värmland, berättar hon, och säger att hon ser fram emot spelningen.

– Det ska bli skitkul, jag älskar att spela i de trakterna.

Bluesfestivalen närmar sig: ”Ta med en liten fällstol och sitt och lyssna ett tag.”Nya musikarrangemang i sommar vid Näset

Artikeltaggar

BluesKarlskoga summertime bluesLouise HoffstenMusik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.