Både barn och vuxna fyller salen. På Karlskoga karateklubb lär de sig att andas i takt med rörelsen, och att låta huvudet vara tyst. Under sommaren får vem som helst droppa in på lektionerna.
Passet börjar med att alla sitter på knä med slutna ögon. Tom Fager är instruktör på Karlskoga karateklubb, och han säger några ord på japanska, innan alla bugar med pannan ner till marken och lektionen startar.
De gör armhävningar och situps, springer fram och tillbaka, och börjar sedan med slagen och sparkarna som är klassiska för karate.
– Andningen bestämmer teknikens hastighet, andningen bestämmer teknikens kraft, säger Tom Fager medan han leder träningen.
– Jag tycker fortfarande i min ålder att det är väldigt intressant, säger Tom Fager om sporten.
– Det är inte som vilken idrott som helst, att när man är 30-35 år, då är det slut. Man tävlar mot sig själv. Utvecklingsmöjligheterna är oändliga.
Drop-in
Vem som helst får hoppa in gratis och vara med på karate-lektionerna under sommarveckorna. De tjänar som en del av kommunens sommaraktiviteter – om man är över tio år får man droppa in och prova på under tisdags- eller torsdagskvällarna.
– Det är bra, det kan vara brist på sysselsättning under sommaren, säger Tom Fager.
Idag provar Daniel, 11, att vara med på en lektion. Han funderar på om han vill börja med karate. Men de flesta i gruppen är ordinarie, blandade åldrar som alla tränar tillsammans under sommaren; både barn och vuxna med olika färger på bältet.
Colton är 7 år och är med och tränar, och från och med nästa vecka ska hans pappa också vara med.
– Det är ett av de få tillfällen där vuxna och barn kan träna tillsammans och ändå få samma utbyte, säger Tom Fager.
Resten av året är det lite mer uppdelat, men Tom Fager gillar när det är blandad grupp, de vuxna kan också föra in stabilitet i gruppen.
Disciplin
Man kan tydligt se hierarkin och disciplinen i träningen. Alla bugar inför instruktören när de går in. Om någon inte gör rörelserna seriöst skärper de sig när han går förbi och tittar. På spegeln står det tystnad med stora bokstäver.
– Det är ingen pekpinne, men tystnaden är ett verktyg. Den mentala inställningen inför träningen, säger Tom Fager.
Han tycker det är så mycket input hela tiden, särskilt för barn och ungdomar. Det kan vara svårt att sitta still när man har så mycket i huvudet.
– Trötta är de, mentalt, säger han.
Han pratar med dem om det här under lektionen.
– När ni kommer hit och huvudet går i 120, då är ni stängda för träningen.
– Var lite tysta mot er själva, säger han, låt huvudet vila.
Och när de efter uppvärmningen kommer in i rörelserna ser man hur fokuset ökar.
Tom Fager tycker det är en bra sport för barn. Man lär sig saker som koordination och balans, men också att kunna ta emot en instruktion och omvandla den till en rörelse.
– Och så naturligtvis mångfalden. Vi är många olika som tränar tillsammans.