Hoppa till huvudinnehållet

Hållbar utveckling är trendigt – nu vill Karlskoga bli ett föredöme

Publicerad:
Linnea Strömberg
linnea.stromberg@kt-kuriren.se
Samhälle- och serviceförvaltningen jobbar med hållbarhet i alla former – från cyklar, till jämlikhet i hälsa, till samhällsplanering.
Samhälle- och serviceförvaltningen jobbar med hållbarhet i alla former – från cyklar, till jämlikhet i hälsa, till samhällsplanering. Foto: Karlskoga kommun

Karlskoga kommun har sedan en tid tillbaka påbörjat en resa mot att agera som en mer hållbar kommun. Inte minst vad gäller utveckling. Detta märks på många av de projekt som sjösatts och är tänkt att agera som en röd tråd i kommunens framtida strategi.

– Tittar man på samhället i stort så jobbar vi mer med att planera mer långsiktigt, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Ronnie Erhard (M).

Karlskoga kommun har en bred vision som innehåller tre ord; den säger att kommunen ska vara välkomnande, klok och innovativ.

Varje ord innehåller en mängd mindre visioner, underprojekt och praktiska åtgärder, och under ordet ”klok” har den hållbara utvecklingen fått plats.

– Självklart ska vi jobba med hållbarhet i Karlskoga, som en ansvarstagande och innovativ kommun finns inget alternativ, säger Erhard.

Hållbarhet är ett populärt ord, som kan appliceras på i stort sett allt, så i kommunen har man valt att dela upp det i tre huvudkategorier. Det handlar om att vara socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara. Den ekologiska hållbarheten är kanske det första man tänker på gällande ordets betydelse, men sedan kommer den ekonomiska hållbarheten som styr vad man faktiskt kan göra, och den sociala hållbarheten som målas upp som mer av ett mål och konsekvens av de två andra.

För att omvandla orden till praktik finns en mängd projekt som har utförts och som planeras för framtiden.

Cyklar och solceller

Satsningen på att göra kommunen hållbar sker på många olika plan.

– Dels jobbar vi stenhårt med att minska klimatpåverkan i kommunen, bland annat med solceller på nya byggen och andra alternativa energikällor. Vi har numera även en i stort sett fossilfri bilflotta, vilket är något vi jobbat hårt med, säger Erhard.

Han berättar att kommunen även tittar på möjligheter med vätgas.

– Där behöver vi dock hitta någon som kan bygga en mack för att vi ska kunna tanka det och detta är något vi håller på och utreder, säger han.

Listan över vad som redan skett innehåller även en mängd saker. Till exempel finns cykelbiblioteket, där man kan låna en cykel gratis. Dessutom har kommunen provat att använda elcyklar för att frakta tvätt inom hemvården.

Anpassningarna för miljön går förstås ut på att försöka påverka klimatet så lite som möjligt, men vissa anpassningar måste också ske på grund av de redan existerande förändringarna.

– Vi har även gått över på att klimatanpassa kommunen efter nya nederbördsförutsättningar, säger Erhard. Detta är också något vi tittat på kring de nya exploateringsområden vi identifierat, men det gäller också staden som helhet. Här är det också fokus på klimatkompensering för att möta framtidens utmaningar på området.

Egna förvaltningar och glokala kommuner

Miljötänk och hållbarhetsarbete är något som har blivit trendigt, en standard för de flesta kommuner i Sverige idag. Det finns en mängd olika satsningar och projekt att ta del av, och en mängd samarbeten.

Bland annat är Karlskoga kommun med i det glokala Sverige, ett projekt startat av FN-förbundet, som jobbar med tankesättet att både den lokala och globala uppnåelsen av FN:s mål är sammankopplade. Därav ordet glokal.

Men en av de tydligaste lokala satsningarna har kanske varit den samhälle- och serviceförvaltning som bildades förra året.

De jobbar med de projekt Erhard nämner, och med att få in tanken på det hållbara samhället i alla delar av kommunens verksamhet. Meningen har varit att få in en blandning av kunskaper och erfarenheter, för att kunna jobba med hållbarhet genom allt från digitalisering till vattenvård och kulturhistorisk mångfald.

– Kompetensen inom dessa enheter är enorm och jag är oerhört nöjd och stolt över det arbetet som genomförs för ”Det hållbara Karlskoga”, säger Martin Hårsmar (M), som är ordförande för folkhälsonämnden.

Hållbarheten sker i små detaljer och roliga projekt, men också i det stora tänket, och den bredare planeringen av staden.

– Tittar man på samhället i stort så jobbar vi mer med att planera mer långsiktigt, inte minst vad gäller att använda så lite skog och jordbruksmark som möjligt; var bygger vi kontra vad ska vi bevara? Vi ser att just den delen kommer vara extra viktig i kampen för att kunna få en hållbarhet både kring stad och landsbygd, avslutar Erhard.

Artikeltaggar

Karlskoga kommunKlimatLänsstyrelsenMartin HårsmarMiljöRonnie Erhard

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.