Hoppa till huvudinnehållet

Risk för algblomning när sommarvärmen återkommer

Publicerad:
Algblomning i vattnen utanför Tyresö, sommaren 2020.
Algblomning i vattnen utanför Tyresö, sommaren 2020. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bakterierna från den algblomning som midsommarhelgens soliga väder satte fart på finns kvar i vattnet, men har på grund av vindar blandats ned en bit under ytan. Det innebär att det finns en risk för nya algblomningar när det nu nu väntas bli varmare, säger Markus Lindh, marinbiolog på SMHI.

– Om vädret blir bättre kan det gå ganska snabbt, säger han.

Under veckan väntas högsommarvärme i hela landet och temperaturer uppemot 30 grader. Det väder som är mest gynnsamt för algblomning är det som Markus Lindh beskriver som bra badväder, när det är soligt och lugnt.

– När det är det vädret kan man räkna med att de kommer, säger Markus Lindh.

Enligt SMHI:s mätningar är det i mellersta Östersjön som det mest troligt kommer att gå fortast för en algblomning att blossa upp.

Det blommar fortfarande på flera håll nära finländska och estniska kusterna.

Artikeltaggar

AlgblomningInrikes/utrikesSMHIVäder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.