Hoppa till huvudinnehållet

Storsatsningen Ronja Rövardotter: Serien spelas in i Degerfors

Publicerad:
Domedagsdalen i Sveafallen.
Domedagsdalen i Sveafallen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Ronja Rövardotter i Sveafallen, klättrandes längs med reservatets klippväggar. Scener som kan ses när en nyfilmatisering av klassikern når tv-rutan. Bakom serien, som ska visas på Viaplay, står Hans Rosenfeldt, skaparen till det prisbelönta kriminaldramat Bron.

Med producenter bakom bland annat ”I rymden finns inga känslor”, regi av Lisa James Larsson – mest känd för att ha iscensatt delar av den brittiska dramaserien Victoria från 2016 – och Bron-skaparen Rosenfeldt som manusförfattare tycks produktionen bli inget annat än en storsatsning.

Själva berättelsen är sedan länge vedertagen, men nu får alltså en utav Astrid Lindgrens mest kända böcker nytt liv. Men att, den i berättelsen egentligen otillåtna, vänskapen mellan Ronja Rövardotter och Birk Borkason tillsammans med vildvittrorna, rumpnissarna, grådvärgarna och helvetesgapet skulle skildras i Sveafallen var det nog få som hade räknat med.

Ojämförlig plats

Klippkanten ovanför Bergtjärn.
Klippkanten ovanför Bergtjärn. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det är inget som produktionsbolaget Filmlance verkar ha offentliggjort än, istället är det handlingar från Länsstyrelsen i Örebro som ger KT-Kuriren nya rön om en av seriens tilltänkta inspelningsplatser.

I bolagets ansökan, undertecknad platskoordinator Linus Björk, om att få bedriva sin verksamhet i Sveafallen framgår bland annat att inspelningen i området beräknas pågå mellan augusti och oktober. I motiveringen uppger man också att man anser platsens natur vara väsentlig för dramats miljöer:

”En viktig del för berättandet är historiens inspelningsmiljöer. Vi har i Sveafallen hittat unika platser som vi inte funnit någon annanstans och önskar därför förlägga en del av inspelningen till Sveafallen.”

Hans Rosenfeldt står bakom manuset till den kommande serien om Ronja Rövardotter, baserat på boken med samma namn av Astrid Lindgren.
Hans Rosenfeldt står bakom manuset till den kommande serien om Ronja Rövardotter, baserat på boken med samma namn av Astrid Lindgren. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nog är miljöerna också egendomliga. Platsens klippväggar och jättegrytor, formade av en förfluten istid, tillsammans med den sagolika men i många ljus också dunkla skogen – allt inringat av slingrande trädrötter – är något som för många säkerligen uppbringar känslor av mystik.

Nyligen kunde länsstyrelsen också meddela ett bifall, då man beviljas tillstånd för en lång rad åtgärder i samband med inspelningen.

Kanske är det här i trädtopparna som vildvittrorna håller till.
Kanske är det här i trädtopparna som vildvittrorna håller till. Foto: Anna-Stina Tallmyren
Vi har i Sveafallen hittat unika platser som vi inte funnit någon annanstans
Produktionsbolaget

När Sveafallen om en dryg månad förvandlas till en inspelningsplats så ska bland annat vajrar fästas mellan träd för upphängning av lampor och ljussegel. Teaterrök, fyrhjulingar, hästar och eldfacklor är också något som kommer att få inta reservatet - vad som ska iscensättas kan man bara spekulera i.

Domedagsdalens klippväggar.
Domedagsdalens klippväggar. Foto: Love Tallmyren

Klart står i alla fall att serien innebär en betydande investering. I ett nyhetsutskick, som Filmlance publicerade lördagen den 16 juli, ger företagets vd Hanne Palmquist uttryck för sin till synes måttlösa entusiasm inför det kommande fantasydramat.

”Banbrytande”

– Det är en enorm ära att få möjligheten att producera Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter och en lycka att få arbeta med Hans Rosenfeldt på denna serie. Hans manus, som fångar Ronjas anda och känsla för äventyr, kommer i kombination med banbrytande visuella effekter ge liv åt alla fantastiska karaktärer och väsen i denna berättelse och bli en serie för en modern tv-publik, säger Palmquist.

Filippa Wallestam, innehållschef för Viaplay, menar att projektets medarbetare har en kreativitet av högsta klass.

– Det här projektet visar hur fort våra ambitioner växer. Det blir inte större än så här, klargör hon i nyhetsutskicket.

Producenterna Bonnie Skoog Feeney och Mattias Arehn (vänster) tillsammans med regissören Lisa James Larsson.
Producenterna Bonnie Skoog Feeney och Mattias Arehn (vänster) tillsammans med regissören Lisa James Larsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

För några dagar sedan tillkom också ytterligare ett önskemål från produktionsbolaget, då man dessutom vill fästa en repstege på en utav bergväggarna. I mailet som bolaget skickade till länsstyrelsen uppger man att en barnskådespelare ska klättra längs stegen och den tilltänkta scenen kan med hjälp av originalberättelsen göras åtminstone något mer urskiljbar. Är någon av Sveafallens klippväggar platsen för det nya helvetesgapet?

Svar på den här och andra frågor kan tittare få nästa år. ’Ronja’ kommer att utspela sig under tolv avsnitt fördelat på två säsonger och har premiär på Viaplay under 2023.

Söker ny Ronja och Birk

Romanen Ronja rövardotter

Författare: Astrid Lindgren

Utgivningsår: 1981

Boken har översatts på nästan 40 språk och är en av författarens mest kända verk. Berättelsen kom också att bli den sista romanen Astrid skrev.

Boken filmatiserades redan 1984, då Tage Danielsson stod för regin.

Betydande karaktärer är förstås Ronja och Birk, dotter och son till de rivaliserande fäderna Mattis respektive Borka, bägge rövarhövdingar för två borgar på var sida om helvetesgapet. Ronjas mamma heter Lovis och är tillsammans med Skalle-Per, Mattisborgens äldsta rövare, viktiga stöttepelare för rövardottern.

Berättelsens olika varelser råder det ingen brist på. Grådvärgar är ruskiga figurer som gömmer sig i mörkret och visar sig när man blir rädd. Rumpnissarna är istället ganska harmlösa och lever i hålor. Vildvittrorna bör man däremot passa sig för. Talande, i filmen med hjärtskärande skrik, blodlystna fåglar med vassa klor och näbbar är något som annars bara hör hemma i mardrömmar.

Bergtjärn i Sveafallen.
Bergtjärn i Sveafallen. Foto: Anna-Stina Tallmyren
Birk (Dan Håfström) och Ronja (Hanna Zetterberg), huvudkaraktärerna i filmen från 1984.
Birk (Dan Håfström) och Ronja (Hanna Zetterberg), huvudkaraktärerna i filmen från 1984. Foto: Stefan Lindblom/TT

Artikeltaggar

Astrid LindgrenDegerforsHans RosenfeldtLänsstyrelsen i Örebro länNöje/KulturSveafallenViaplay

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.