Ny forskning visar: Frukt en nyckel för lågt blodtryck

Publicerad:
Även när blodtrycket mättes på mottagningen sågs ett samband mellan hög fruktkonsumtion och lägre blodtryck. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Över 60 000 personer i Örebro län lever med högt blodtryck. Men nu är Hjärt-lungfonden ett steg längre i kampen mot hjärt-kärlsjukdomarna, enligt en studie som har gjorts genom samarbeten mellan sex olika universitetssjukhus i Sverige.

Ny forskning med stöd av Hjärt-lungfonden visar på en koppling mellan hög fruktkonsumtion och lågt blodtryck. Studien är den största i sitt slag och har gjorts genom att mäta hemblodtrycket.

— Vår studie har fokus på sambandet mellan fruktkonsumtion och blodtryck uppmätt i hemmet, som det ännu inte finns så mycket kunskap om. Resultaten visar att såväl äpplen och päron som citrusfrukter ger ett signifikant samband, säger Fredrik Nyström, professor i internmedicin vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Studien omfattar 2 283 kvinnor och män mellan 50 och 65 år ur befolkningsstudien SCAPIS, som är Hjärt-lungfondens största forskningssatsning genom tiderna. Deltagarna har fått svara på frågor om sin fruktkonsumtion, där vissa frukter var specificerade.

Flera frukter

Hög grad av fruktkonsumtion, oavsett typ av frukt, var kopplat med mycket lägre systoliskt blodtryck uppmätt i hemmet. Efter man gjort justeringar för livsstilsfaktorer kvarstod sambandet för äpplen, päron och citrusfrukt.

Även när blodtrycket mättes på mottagningen sågs ett samband mellan hög fruktkonsumtion och lägre blodtryck.

– Studien ger en tydlig fingervisning om forskningens betydelse för att få fram vetenskapligt baserade livsstilsråd. Om fler förbättrar sina levnadsvanor utifrån den kunskap som finns idag, så kommer vi ytterligare ett steg längre i kampen mot hjärt- och kärlsjukdomarna, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden.

Enligt Hjärt-lungfonden är studien begränsad i den utsträckning att den enbart mäter fruktkonsumtionen och inte mängden frukt. Det är också en tvärsnittsstudie, vilket betyder att den enbart ger en bild under en kort tidsintervall.

— Ytterligare studier, framför allt randomiserade kontrollerade studier med lång uppföljningstid som mäter konsumtion av specifika frukter och förbrukad mängd frukt, krävs nu för att vi ska kunna bevisa ett tydligt samband mellan fruktkonsumtion och blodtryck, avslutar Nyström, som leder studien.

.

Artikeltaggar

Hjärt-LungfondenÖrebro länTeknik och vetenskapVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare