Hoppa till huvudinnehållet

Sommarens bästa deckartips

Publicerad:
Malin Persson Giolitos 'I dina händer' är en mörk och sorglig skildring av gängrelaterad kriminalitet. Arkivbild.
Malin Persson Giolitos "I dina händer" är en mörk och sorglig skildring av gängrelaterad kriminalitet. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Spännande, smart – och tänkvärt. Här är fem sommartips på deckare och spänningslitteratur för dig som vill bli underhållen, men inte underskattad.

Malin Persson Giolito: “I dina händer”

Hon har själv beskrivit det som den sorgligaste bok som hon har skrivit. Dogge och Billy växer upp på var sin sida av vägen – med vitt skilda möjligheter. Tillsammans dras de båda vännerna in i kriminaliteten, med förödande konsekvenser.

Malin Persson ville skildra konsekvenserna av gängvåldet, men påminner samtidigt effektivt läsaren om att de grova brotten ibland begås av barn.

Den australiska författaren Jane Harper är aktuell med 'Överlevarna'. Arkivbild.
Den australiska författaren Jane Harper är aktuell med "Överlevarna". Arkivbild. Foto: Karl Melander/TT

Jane Harper: “Överlevarna”

Från torkan och bränderna i hyllade debutboken “Hetta” till det hotfulla havet i en kuststad i Tasmanien. Spänningsmästaren Jane Harper är tillbaka igen med en berättelse som börjar med ett kvinnomord, men vars första smärtpunkt är en drunkningsolycka tolv år tidigare.

Två människor dog i ovädret, samtidigt som en flicka försvann. Huvudpersonen Kieran lider fortfarande av skuldkänslor efter tragedin, en av de döda var hans bror som gett sig ut i båt för att undsätta honom.

Håkan Nesser ger läsaren tre berättelser i en och samma bok. Arkivbild.
Håkan Nesser ger läsaren tre berättelser i en och samma bok. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Håkan Nesser: “En främling knackar på din dörr”

En recensent kallade träffande boken för “ett kinderägg”. Håkan Nessers nya alster består nämligen av tre korta romaner – tre i ett, precis som det tyska chokladgodiset.

I Håkan Nessers gemytligt inbodda fiktiva stad Maardamm fortsätter Van Veeterens efterträdare, kommissarie Jung att lösa brott. Anonyma beundrarbrev, en bokstavligt talat frånvarande far och två islandshästar vid namn Svart och Brun är några av de ingredienser som deckarveteranen utgår ifrån i de både vemodiga och underhållande berättelserna.

Johan Brännström: “Ingen ska skonas”

Journalisten och författaren Johan Brännström slarvar aldrig med researchen. Det märks också i tredje boken om fiktiva Mikaela Sköld, även hon tidigare journalist men numera anställd som civilutredare hos polisen.

Ett helt bostadshus fullt av döda människor blir hennes första riktiga uppdrag som handläggare. Massmordet tycks först vara gängrelaterat, men Brännströms berättelse tar många oväntade vändningar.

Den norska deckarförfattaren Anne Holt bjuder på läsgodis i sommar. Arkivbild.
Den norska deckarförfattaren Anne Holt bjuder på läsgodis i sommar. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Anne Holt: “Det elfte manuset”

Ett försvunnet (värdefullt) bokmanus och en kvinnokropp som hittas i en baklucka. Det är huvudspåren i den norska deckardrottningen Anne Holts elfte bok i serien om – den numera pensionerade – polisen Hanne Wilhelmsen.

“Det elfte manuset” utspelas passande nog under pandemin, i en förlagsvärld som Anne Holt har exceptionellt god kännedom om. “Masterclass i spänningsarkitektur”, som en recensent skrev om boken.

Sara Ullberg / TT

Fakta

Fler deckartips i pocket

Åsa Larsson: "Fädernas missgärningar"

Tove Alsterdal: "Slukhål"

Arnaldur Indridason: "Flickan vid bron"

Jane Harper: "Hetta"

Artikeltaggar

DeckareLitteraturNöje/KulturSommarSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.