Hoppa till huvudinnehållet

Kanske din bästa match – gift dig i halvtid på Stora Valla

Publicerad:
Stora Valla är inte direkt okänd mark för prästerskapet. Här syns biskop Sören Dalevi och kyrkoherde Pernilla Rosin då de välsignade nya planen. Nu blir det istället vigselceremoni och Rosin är troligen med och håller i det. Foto: Tomas Nilsson

Är du fotbollstokig och går i giftastankar? Kanske DIF:s hemmamatch mot Sundsvall är något att ta sikte på i så fall. Då anordnas drop-in-vigsel på anrika Stora Valla.

Nu ger Degerfors-Nysunds församling ihop med Degerfors IF möjligheten att kombinera kärleken i livet och kärleken till fotbollen. Den 27 augusti anordnar de drop-in-vigsel på Stora Valla i samband med matchen mot Sundsvall.

– Man behöver inte bestämma och boka i förväg. Har man hindersprövning och vigselring med sig kan man bara dyka upp, säger Pernilla Rosin, tf kyrkoherde i Degerfors-Nysunds församling.

– Hindersprövning vänder man sig till Skatteverket för att få och utan en sån får jag inte viga något par överhuvudtaget. Det är det formella beviset att se att det inte finns hinder för att viga ett par, som att de kan vara gifta förut eller är för nära släkt, säger Rosin vidare.

Pernilla Rosin, tf kyrkoherde i Degerfors-Nysunds församling.
Pernilla Rosin, tf kyrkoherde i Degerfors-Nysunds församling. Foto: Erik Lundh

Huruvida det blir hon eller någon annan präst, eller präster, som ska hålla förrättningarna är ännu inte bestämt.

Enligt information på församlingens hemsida träffar man prästen några minuter i förväg och kan välja att överraska, eller i förväg be släkt och vänner komma till arenan och bevittna händelsen.

Personligt och smidigt

Rosin tror det här är ett utmärkt tillfälle bland annat för dem som varit tillsammans i många år men som det aldrig blivit av att de gift sig. Även för de som är fotbollstokiga, att de kan känna att det blir mer personligt för dem. Inte minst tror hon det är smidigt, man behöver inte ha så omfattande planering utan kan göra det enklare och spontant.

Vi jobbar så nuförtiden, att vi är där folk är, istället för att vänta på att de ska komma till oss
Pernilla Rosin, tf kyrkoherde Degerfors-Nysunds församling

Hur många vigslar man hinner med kan hon inte svara på, men en vigsel utan psalmer och annat, som i kyrkan, tar runt tio minuter.

– Är det två präster så kan man hinna viga fler, säger hon.

På frågan om det blir före match eller i pausen, med tanke på tv-sändningar från matchen och dylikt, kan hon inte ge svar på för dagen, men säger att det ligger med i planeringen.

I tiden

I Karlskoga har man anordnat drop-in-vigsel tidigare och det är, enligt Rosin, vanligt att församlingar runt om i Sverige har tillfällen för både drop-in-dop och vigslar.

Drop-in-dop har man även haft i Degerfors tidigare.

– 2012 inföll 121212 på en lördag och då hade vi jättemycket vigslar. Vi fick lite vana att göra det och ofta är det i samband med något speciellt, som exempelvis Motorsportveckan då man haft drive-in-vigsel i en fin bil, säger Rosin och fortsätter:

– Det ligger i tiden. Vi jobbar så nuförtiden, att vi är där folk är, istället för att vänta på att de ska komma till oss.

Rosin berättar att några präster även hållit vigslar i samband med hockeymatcher i Nobelhallen och att det också kommit önskemål om att ha det i samband med annat.

– Jag tycker det här är en bra idé, säger Rosin.

Par kan komma till fotbollsarenan och gifta sig den 27 augusti.
Par kan komma till fotbollsarenan och gifta sig den 27 augusti. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IFDegerfors-Nysunds församlingMänskligtPernilla RosinSamhälleStora VallaVigslar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.