Hoppa till huvudinnehållet

Fyra personer överklagar dom efter upplopp

Publicerad:
Polisen utsattes bland annat för stenkastning under upploppet i Sveaparken i Örebro.
Polisen utsattes bland annat för stenkastning under upploppet i Sveaparken i Örebro. Foto: Kicki Nilsson/TT

I slutet av juni dömdes fyra personer för grovt blåljussabotage efter påskupploppet i Sveaparken, Örebro. I måndags var sista dagen för att överklaga, nu visar det sig att alla fyra vill pröva fallet på nytt, det här skriver SVT Örebro.

Det är efter de våldsamma protesterna som ägde rum i samband med Rasmus Paludans Örebro-besök i april som ett flertal personer har kunnat häktas och åtalas. Vid tillfället utsattes ett hundratal poliser för stenkastning och fyra polisbussar sattes i brand.

I slutet av förra månaden kunde tingsrätten meddela en dom för fyra av dessa. Personerna, som var män, dömdes till fängelse och två av dem utvisades dessutom – nu vill samtliga se att målet prövas i hovrätten.

Lindrigare straff

I sina överklaganden yrkar männen på en annan brottsrubricering, från grovt blåljussabotage till våldsamt upplopp. De önskar därtill att fängelsestraffen ska kortas, samt att tilldömda skadeståndskrav ska avskrivas alternativt reduceras.

De två som dömdes till utvisning från Sverige yrkar också på att dessa stipulationer suddas ut, eller i varje fall tidsbestäms.

Vad gäller de tre männen, hemmahörande i Karlskoga och Degerfors, som också varit inblandade i upploppen, väntar de fortfarande på sin dom. Vi har tidigare i veckan berättat att tiden för att väcka åtal mot dessa har förlängts. De sitter fortsatt häktade och åtalet väntas komma tidigast den 1 augusti.

På fredag har den danske högerextremisten fått tillstånd för ytterligare en sammankomst i centrala Örebro, som är tänkt att hållas på Nygatan.

Läs också:

Åtalet försenat: Polismotståndare blir kvar i häktetKräver långa fängelsestraff för upplopp i ÖrebroEfter påskupploppen – fyra inför rättaFyra ungdomar anhållna — misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhetFyra åtalas för upplopp i ÖrebroTre från Karlskoga och Degerfors begärs häktade efter påskupploppet i Örebro

Artikeltaggar

Grovt blåljussabotageInrikes/utrikesÖrebroUtvisningVåldsamt upplopp

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.