Hoppa till huvudinnehållet

Alandh och Larson får medalj av regeringen

Publicerad:
En av keramikern Lisa Larsons figuriner. Arkivbild.
En av keramikern Lisa Larsons figuriner. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh belönas med en medalj av åttonde storleken för sitt "mångfacetterade berättande om människor och människoöden i vår moderna svenska historia och samtid.", skriver kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

Alandh är mångårig medarbetare på SVT och har gjort flera uppmärksammade dokumentärer, bland dem serien om Martina som har Downs syndrom och "Partiledaren som klev ut ur kylan", om Socialdemokraternas tidigare partiledare Håkan Juholt. Ett flertal av Alandhs dokumentärer finns tillgängliga på SVT Play.

Keramikern Lisa Larson tilldelas en medalj av tolfte storleken för "ett konstnärskap som både förnyat och berikat det svenska konsthantverket". Lisa Larson är välkänd för sina karakteristiska figuriner av djur och människor i rundade former.

Medaljerna delas ut i augusti.

Artikeltaggar

Nöje/KulturSverigeTom Alandh

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.