Hoppa till huvudinnehållet

Sommarjobbet som inte bara är en dans på rosor

Publicerad:
Gruppen bestående av de 13 tonåringar som, ihop med koreograferna Sara Ruddock och Tendai Malvine Makurumbandi, jobbar fram föreställningen ”Banor”.
Gruppen bestående av de 13 tonåringar som, ihop med koreograferna Sara Ruddock och Tendai Malvine Makurumbandi, jobbar fram föreställningen ”Banor”. Foto: Privat

Nytta och nöje går inte alltid hand i hand. Men när dansföreningen Fröjdans och regionen låter ungdomar sommarjobba som dansare tycks det vara en utmärkt kombination.

– Det är kul att få göra det med folk som verkligen vet vad de gör, säger den snart 16 år gamla Thea Ingelög.

En av de som vet vad de gör är den Örebrobördige koreografen Sara Ruddock som numera är bosatt i London, som tillsammans med Tendai Malvine Makurumbandi koreograferar danserna som 13 feriepraktikanter från olika platser i länet kommer att framföra i en kommande föreställning.

Nästa torsdag gör gruppen debut, då på Kulturkvarteret i Örebro, dagen efter på Kulturhuset i Askersund. Projektet, vars utformning ungdomarna fått ha stor inverkan på, kallas för ”Banor”, ett namn som enligt Ruddock har flera innebörder.

Fulltidsjobb

– Föreställningen handlar om att gå ur och i varandras banor, banor som korsas. Vi, liksom dansarna, kommer från olika håll med olika erfarenheter, hur binds det ihop?

Ruddock, som under sommaren är på besök hemma i Örebro, berättar också att man genomför projektet i Lena Josefssons, en sedan två år tillbaka framliden Örebro-koreograf, anda och att arbetet med danserna i mångt och mycket är influerat av hennes stil.

– Det här gör vi för att bevara och hedra hennes koreografi och danser. Det är jätteintressant att se vad som influerat oss, Lena är en känd Örebro-identitet och har präglat dansen här väldigt mycket. Hon var intresserad av mötet mellan olika kulturer och det speglades också i hennes danser, berättar Ruddock.

Frågan om vad projektets syfte är får Ruddock att ge ett flerdelat svar.

– Meningen är att de ska få prova på att jobba som dansare. De är väldigt involverade i arbetet och får lära sig hur man sätter ihop en föreställning från grunden. Det är intensivt att jobba från nio till fem som dansare. Här har de inte heller någon spegel som ofta annars finns, utan nu får de lära känna kroppen på olika och nya sätt, förklarar Ruddock som också uppger att föreställningen bjuder på originalmusik då man samarbetat med en norsk kompositör.

”Vibea” till musiken

En av de 13 tonåringarna är Karlskoga-tjejen Thea Ingelög, som snart fyller sexton år och som till hösten anträder Möckelngymnasiets samhällsprogram med inriktning media. Om hennes sommarjobb som dansare utbrister hon:

– Det känns kul! Kul att testa nya saker och att det är ett stort projekt. Sedan är det också roligt att träffa nya personer, säger Thea som annars håller till på Karlskoga DansCenter.

Hur är det att få betalt för att dansa?

– Om jag dansar själv hemma så lär jag mig ju inget, så det är kul att få göra det med folk som verkligen vet vad de gör och som är kunniga, svarar hon.

På frågan om huruvida dansandet är en tänkbar yrkesbana för Thea svarar hon att det mer eller mindre står skrivet i stjärnorna.

– Jag kan tänka mig att jobba med det, men det är inget som är spikat. Jag vet inte vad jag vill jobba med än men det skulle nog vara kul att vara koreograf.

Vad gör dansen rolig för dig?

– Att man med sin kropp får visa känslor och berättelser, och bara ”vibea” till musiken, avslutar Thea.

Koreografens råd

Enligt Sara Ruddock själv är det fullt tänkbart att jobba med dans, förutsatt att viljan finns.

Medvetenhet och viljestyrka

– Vad medveten om vad du verkligen vill. Vet man att man vill jobba med dans så är det värt att lägga ner alla timmar man kan på det, säger hon och fortsätter:

Nyfikenhet och vetgirighet

– Var nyfiken, det finns alltid något nytt man kan lära sig i mötet med olika personer och genom erfarenheter i olika projekt. Öppna upp istället för att stänga in, framlägger Ruddock.

Artikeltaggar

DansNöje/KulturÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.