Hoppa till huvudinnehållet

Ida Thunberg: Rensar ut det gamla

Publicerad:
Krönika av Ida Thunberg.
Krönika av Ida Thunberg.

Det är konstigt med saker. Jag tycker inte att jag har särskilt mycket grejer, jag handlar inte så mycket till mig själv och försöker hålla efter och kasta bort gammalt efter hand som jag köper nytt.

Men när jag tar fram en sopsäck och tänker att jag ska gå en runda genom huset och göra en snabbrensning, och slänga det första jag ser som jag inte behöver ha kvar, så fylls ändå den där säcken snabbt. Plus en papperskasse med glas – alltifrån gamla syltburkar till udda glas och till och med ett och annat trasigt glas som har blivit stående längst in i något skåp.

Det blir även några papperskassar med kartonger, och det är svårt att förstå varför 10 skokartonger har sparats när jag mycket sällan hittills i livet har använt skokartonger igen efter att jag har tagit ur skorna ur dem.

Allt detta som kan vara “bra att ha”. Varför ens spara de solkigaste, tråkigaste handdukarna när vi har tillräckligt många andra för att både jag och barnen ska kunna bada, duscha och torka händerna, även om ett par uppsättningar är i tvätten samtidigt.

Det blir en sopsäck till. En papperskasse med plastförpackningar.

En sväng med barnen bort till återvinningsstationen, och efter bara max två timmar har huset blivit av med ett antal kilo saker som tydligen inte behövdes.

Jag tror i alla fall aldrig att jag kommer sakna varken skokartongerna, de trista handdukarna eller de trasiga glasen.

En stor källa till rensningsångest är annars ständigt växande barn. Ibland kommer Milo ut i kläder som är flera decimeter för korta i både armar och ben.

“Det här är nog dags att rensa bort”, konstaterar han då leende och jag tyckte ju nyss att vi gjorde just det i hans garderob. Ändå finns det alltid nya plagg som är för små. Vilket för övrigt är ännu ett skäl att älska sommaren, när långbyxor knappt används. Inte långärmade tröjor heller.

Som att sommarlovet är som ett tio veckor långt andrum från alla dessa kläder som inte räcker ända ner. För linnen, t-shirts och shorts är liksom mer förlåtande på den punkten. Inte riktigt lika tydligt för smått som långkläderna. Sen kommer visserligen sannolikt chocken framåt hösten när jeans och huvtröjor ska på igen och inget passar. Men den dagen, den utmaningen.

Tills vidare får vi njuta av en sommar som bjuder på många olika väder, med 30 grader tidigare i veckan och innan dess rätt blandat. Återstår att se om resten av sommaren bjuder på strandväder eller rensningsväder.

Jag har hur som helst sopsäcksrullen redo inom räckhåll, ifall det skulle bli läge att köra ett varv igen.

Artikeltaggar

DegerforsIda ThunbergKarlskogaKläderKrönikorSommarStädning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.