Amalia Josbo och hennes Lady Evelin kommer att representera Sverige i VM i paradressyr i mitten av augusti.
– Det var lite overkligt, helt klart, säger hon om beskedet.
Sex paradressyrekipage nominerades för VM i början av månaden. Amalia Josbo och hennes Lady Evelin var ett av dessa.
Det definitiva VM-laget togs dock ut först den här veckan.
Amalia Josbo, 46, fick det glädjande samtalet från en person på förbundet under torsdagen.
Hon och Lady Evelin skulle få representera Sverige i VM som ett av fyra ekipage.
– Jag har inte vågat tro att vi skulle nå hela vägen även om vi har kämpat stenhårt för det. Det är stenhård konkurrens. Det är jätte, jättekul, säger Josbo.
”Jätte, jättebra”
Samtalet blev kronan på verket på en smått otrolig resa för Amalia och Lady Evelin.
Amalia har fött upp Lady Evelin och nu utbildat henne hela vägen till VM.
– Det har ju gått jätte, jättebra. Det roliga är att det har gett resultat. Allt kämpande, all träning, all tid och alla pengar man har lagt ner har visat sig. Jag har verkligen satsat.
Lagkamraterna Louise Etzner Jakobsson, Lena Malmström, Sandra Karlsson har gjort tre Paralympics, två VM och sex EM tillsammans enligt en artikel på ridsport.se.
Amalia Josbo gjorde, i sin tur, internationell debut så sent som i april.
– Det är kul att vara en del av det här laget. Det är verkligen ett ”dream team”. Vi har verkligen goda medaljchanser och jag hoppas jag kan vara med och hjälpa till att få upp procenten.
Vad krävs för att ni ska kvala in till Paralympics?
– Jag väntar faktiskt på samtal från förbundskapten nu och det är en av frågorna på min lista. Men det känns kul, att verkligen satsa mot Paralympics nu.
Vet du något om vilka förhoppningar du kan ha i det individuella tävlandet?
– På mina två internationella tävlingar har jag ju ändå kommit upp så att jag ligger 28:a i världen, på bara två starter. Visst kan VM ge ett sug och kan jag komma på placering 15–20 vore det häftigt, så klart. Har vi en drömritt i oss kan det bli ett gott resultat.
Så går tävlingen till
VM i danska Herning avgörs 10-14 augusti med klasserna Individual Championship, Team Championship och Individual Freestyle Championship (kür).
Individuella medaljer delas ut i Individual Championship och i küren, som är öppen för de åtta bästa ekipagen per grad. Resultat från de två föregående klasserna slås ihop.
Lagresultat räknas bara i Team Championship.
Fotnot: Tävlingsklasserna delas upp i olika grader utifrån ryttarnas klassificerade funktionsnedsättning. Det finns fem olika grader och i VM måste lagen innehålla minst en ryttare från någon av de tre lägre graderna. Dessutom får lagen inte innehålla fler än två ryttare per grad. Amalia har klassificerats som grad 5, det lättaste handikappet.