Hoppa till huvudinnehållet

Över hundra resenärer fast på tåg i nio timmar

Publicerad:
Ett SJ-tåg blev stående i nio timmar i Gagnef natten mot lördagen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

En nedriven elledning gör att tågtrafiken mellan Bräcke och Östersund stoppas.

Under natten mot lördagen strandades dessutom över hundra tågresenärer– utan mat och toalett – när ett tåg blev stående i Gagnef på grund av ett annat elfel.

Vid lunchtid på fredagen kom larmet om att en lastbil rivit ned en elledning över järnvägsspåret i Gällö i Bräcke kommun. Tågen kan inte åka längre än till Ånge, enligt SJ.

Felet innebär att SJ:s dagtåg mellan Ånge och Duved ställs in till åtminstone måndag eftermiddag, enligt Trafikverkets prognos. SJ har under lördagen ersatt sträckans tågtrafik med bussar.

– För dagtågen har vi fått tag i bussar. Vi hoppas kunna ha dem även i morgon, men det är svårt i semestertider. Många bussar är uppbokade, säger Leila Fogelholm vid SJ:s pressjour.

Även nattågen mellan Göteborg och Duved är inställda till följd av olyckan – men inledningsvis enbart under natten mot söndag.

Tåg blev stående i nio timmar

På grund av ett annat elfel i Dalarna blev ett tåg stående i Gagnef från runt klockan 18 på fredagen, och kunde först rulla vidare mot Borlänge nio timmar senare vid 03.30-tiden där resenärerna fick ta in på hotell.

Resenärer ombord uppger att maten i bistron tog slut och att toaletterna stängdes av.

"Klockan 02.20: Jamen då sitter vi här ett tag till då. I metropolen Gagnef. Maten slut, toalett efter toalett stängs ner. Ny prognos 03.15", skriver en strandad resenär i ett inlägg på sociala medier.

"Extremt olyckligt"

Leila Fogelholm på SJ:s presstjänst känner till fallet med tåget som blev stående, som ska ha varit det enda under natten. Att tåget inte kunde åka vidare på så länge berodde enligt henne på att Trafikverket flyttade fram prognoser hela tiden.

– Det fanns heller inte tillräckligt med bussar för att vi skulle kunna evakuera resenärerna och inte heller taxibilar och hotellrum. Det var väldigt länge och extremt olyckligt.

Personalen ombord på tåget försökte att ringa till närliggande restauranger för att få tag i mat när maten tog slut i bistron, enligt Leila Fogelholm.

– Men vi har alltid nödvatten och så kallade rawbites som vi delar ut vid sådana här tillfällen, det gjorde man även på det här tåget.

Prognos: Måndag eftermiddag

TT: Finns det risk för att ytterligare tåg blir stående så här pass länge igen?

– Nej, det hoppas jag verkligen inte. Nu vet vi om att det är ett fel på sträckan och det är det som vi arbetar utifrån. Om det händer andra saker så hoppas jag verkligen att man kan lösa det snabbare än det som hände i går.

Om man som resenär är missnöjd med sin resa och har haft utlägg under perioden i fråga kan man höra av sig till SJ:s kundtjänst och få ersättning för dessa.

Beata Wallsten/TT

Marcus Lindström/TT

Artikeltaggar

ÅngeBorlängeDuvedGagnefGöteborgInrikes/utrikesÖstersundResorSJTågtrafikTrafikverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.