Hoppa till huvudinnehållet

Upp emot 10 000 besökare på Karlskogafesten: "Bättre än förväntat"

Publicerad:
Glada besökare. Det blev lite trångt vid metallstaketen som spärrade av scenen, så Valencia Lindeman (till vänster) fick hoppa över till andra sidan.

Det blev en solig kväll, och Miriam Bryant skapade en härlig stämning med sin musik och scennärvaro. Årets Karlskogafest drog många besökare, och både anordnare och artister är i efterhand nöjda.

Den 8 juli gick årets Karlskogafest av stapeln, den här gången med fokus på en större konsert med Miriam Bryant. Singer-songwritern Ellen Krauss stod också på scenen.

– Man kan väl enklast sammanfatta med att det har gått bra, säger Tony Ring(M), kommunstyrelsens ordförande, om kvällen.

Det är kommunen som anordnar Karlskogafesten, och har gjort det i fjorton år. I år blev festen lite annorlunda än tidigare, både på grund av att fokuset låg mer på en konsert, och att det var första gången festen kunde genomföras efter corona-pandemin.

– Det är beslutat för många år sen att vi ska göra nåt större för alla när coronan är slut, säger Ring.

Det har därför varit en extra satsning, och en dubbelt så stor budget som Ring meddelar att de hållit.

– Nu är allt sammanräknat, så vet var inom budget, säger han.

Nytt format

Karlskogafesten hölls också på Näset, istället för det vanliga Ekmansdalen. Ring tycker det är bra att ha en så fin plats att visa upp.

– Det är många som kommer utifrån som får se hur det är. Många som kanske bara brukar köra igenom Karlskoga, de kanske inte ens vet vi har en sjö, säger Ring.

Och det var många som kom och besökte festen, fler än förväntat.

– Våra bästa förväntningar var väl kanske runt 5 000, säger Ola Gustafsson, upphandlare och projektledare för Karlskogafesten.

Miriam Bryant och övriga artister var nöjda med spelningen i Karlskoga .
Miriam Bryant och övriga artister var nöjda med spelningen i Karlskoga . Foto: Johan Carlén

Hur många som faktiskt var där är svårt att säga, eftersom det var ett gratis-event utan något antal biljetter att räkna. Men enligt polisens uppskattningar landade den slutliga publiksiffran på upp emot 10 000 personer.

Mycket jobb

Ola Gustafsson jobbar som upphandlare på kommunen, men blev också ansvarig för Karlskogafesten i år. Han tycker att det har varit roligt även om det har varit mycket jobb.

– Det blir väldigt mycket arbete på väldigt kort tid. Det kan ändras jättemycket i sista sekund, så det är mycket stress. Men det är kul som avbrott från det vanliga, säger han.

Och det blev en lång dag.

– Jag var där strax efter 6 på morgonen, och gick hem efter 1 på natten. Men det var jätteroligt.

Eftersom det är semestertider är utvärderingarna av årets fest inte helt färdiga, och planeringarna för nästa år har inte börjat än. Så frågan kvarstår om Karlskogafesten i framtiden kommer vara mer lik årets, eller mer lik tidigare års, och på vilken plats den kommer att hållas.

Nöjda artister

Miriam Bryant har varit en artist som dragit många olika besökare, eftersom hon är populär i många olika åldrar. Ring säger att den typen av mångfald i publiken har gjort eventet lugnare, och att det har varit en härligt familjär stämning. Gustafsson håller med.

– De som ville kunde hoppa framme vid scenen, eller så kunde de sitta och ha picknick längre bak på gräsmattan, säger Gustafsson.

Och artisterna själva verkar ha trivts. Gustafsson pratade med dem efter konserten och berättar att det var bra respons.

– De tyckte det var jättehärlig stämning, och ett härligt ställe att spela på, säger han.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskogafestenMiriam BryantNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.