Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt trassligt efter problemfylld tåghelg

Publicerad:
Mälartåg drabbades under helgen av stora problem och många inställda avgångar.
Mälartåg drabbades under helgen av stora problem och många inställda avgångar. Foto: Fredrik Persson/TT

Det blev en problemfylld helg för tågtrafiken i Sverige – med flera inställda avgångar och tekniska problem. Flera av problemen är nu lösta men några återstår.

Bland annat orsakade en nedriven kontaktledning inställd tågtrafik på spåren mellan Bräcke och Östersund i Jämtland i fredags i förra veckan.

– Det är fortfarande stopp för tågtrafiken där. Man håller på att reparera där nu. Prognosen för att det ska vara klart är klockan 12.00 i morgon, tisdag, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Under helgen uppstod även förseningar mellan Hallsberg och Örebro till följd av åskväder i torsdags. Skador uppstod på spåranläggningen.

– På denna sträckan har vi fortsatta förseningar. Man har beställt materiel för lagning, men det kommer ta lite tid innan det blivit lagat. Nu kan man bara köra på ett spår där, så inget dubbelspår. Så det kan bli förseningar när man väntar in mötande tåg, säger Wolffram.

En ytterligare problem uppstod även på måndagsmorgonen: ett elfel som har orsakat stopp i tågtrafiken mellan Hindås och Rävlanda, på banan mellan Göteborg och Kalmar. Prognosen var att det skulle vara åtgärdat klockan 13.00.

– Inget besked om när problemet är löst än, säger Wolffram.

MTR Mälartåg har haft personalbrist de senaste tiden på grund av generell brist på lokförare i Sverige och särskilt personalunderskott under semestern.

Utöver det tillkom även sjukskrivningar med kort varsel, vilket resulterade i en mängd inställda avgångar under söndagen, främst på sträckan mellan Uppsala och Gävle. För tillfället ser det ut som att det problemet har löst sig, berättar Rebecca Lundin, presstalesperson för MTR Mälartåg.

– Vi hade ett par inställda tåg i morse, men som det ser ut just nu har vi inga fler inställda tåg på sträckan Uppsala–Gävle i dag. Det är svårt att sia om hur det kommer att se ut framåt i veckan, säger hon.

Påverkar personalbristen tågtrafik på andra sträckor?

– Ja, till viss del, men vi försöker att sprida ut eventuella inställda tåg i hela trafiknätet så att våra resenärer blir så lite påverkade som möjligt, säger hon.

MTR fortsätter att sätta in ersättningsbussar för att täcka upp för eventuellt kommande inställda tåg.

Erik Jenderbo / TT

Över hundra resenärer fast på tåg i nio timmarFörseningar i tågtrafiken – fel kvarstår

Artikeltaggar

SverigeTrafikTrafikverketTransportTågtrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.