Hoppa till huvudinnehållet

Siktar mot topp 15 i världens största tävling: ”Vore en häftig grej”

Publicerad:
Rasmus Pettersson, den enda lokale elitlöparen i O-ringen som invigdes på söndagen. Första etappen av fem avgörs under måndagen.
Rasmus Pettersson, den enda lokale elitlöparen i O-ringen som invigdes på söndagen. Första etappen av fem avgörs under måndagen. Foto: OK Djerf

Rasmus Pettersson satsade mot JVM och var kanske bara en förkylning ifrån. Nu laddar han om mot topp 15 i världens största tävling.

– Det vore en häftig grej, säger Djerflöparen.

Efter två inställda upplagor är O-ringen tillbaka, den här gången med Uppsala som arrangörsstad.

– Det verkar bli lite mer regn till veckan, men det gör inte att stämningen blir sämre. Det är hur kul som helst att vara här, säger Rasmus Pettersson från Uppsala.

– Det är nästan så att man har glömt hur det känns att vara på ett O-ringen, den stora festen.

Karlskogaklubben OK Djerf har 50 deltagare i måndagens inledande etapp och Degerfors OK 14, enligt O-ringens resultatservice.

Av dessa 64 löpare är Rasmus Pettersson den enda som tävlar i en elitklass (H20 elit).

– Ellen Pelander och Jonna Lindblad bor i Uppsala, dom går på gymnasiet här. Eftersom dom bedöms ha fördel av det får dom inte springa i en elitklass i den här terrängen. Annars hade vi varit tre från Djerf, säger han.

Satsade mot JVM

Pettersson är född 2002 och gör därmed sin sista säsong som junior.

Det stora målet, det han tränade för i vintras, var för att bli uttagen i JVM-truppen.

I efterhand känner Pettersson att han kanske bara var en mycket oläglig förkylning ifrån att lyckas.

– Dom två viktigaste uttagningstillfällena... SM i sprint och JVM-testerna, medel och lång... Jag var sjuk och missade SM i sprint och hade inte hunnit återhämta mig till JVM-testerna som var veckan efter det, säger Pettersson.

– Jag gjorde ändå en bra prestation på medeldistansen. Jag blev elva där med förkylning i kroppen, men det var bara sex platser till JVM.

Femma i SM-tävling

Truppen till JVM i Portugal kom kort därefter och Rasmus Pettersson blev inte en av de sex löparna.

Några veckor efter uttagningen sprang han in som femma i SM i ultralång.

– Man ska ta med i beräkningarna att löpare tog studenten den dagen, men en femteplats på SM är en femteplats på SM. Det var stort.

– Tittar vi på resultaten var jag långt från JVM, men det kändes ändå närmare.

Nu hoppas Pettersson i stället kröna sin juniorkarriär med att uppfylla ett mångårigt mål i Uppsala.

– Jag har haft samma mål i varje O-ringen, sedan 2014. Det är att få en ny nummerlapp inför sista etappen. De 15 första får en ny nummerlapp då. Jag har varit en placering ifrån en gång, 2017 i Arvika, säger han med ett skratt.

– Det vore en häftig grej att få. Sista chansen, sista junioråret.

Sista chansen att nå målet, menar du?

– Ja, det tar nog några år sen. I början har man ingen chans i seniorklassen, det krävs mycket träning innan dess.

”Göra fem bra lopp”

Pettersson är rankad som Sveriges sjunde bästa H20-löpare på eventor.orientering.se, men berättar att det nu även tillkommer många vassa löpare från andra länder.

– Det handlar om att göra fem bra lopp. Jag har haft lite problem med sjukdom några gånger under säsongen, det har varit lite dålig timing, men jag är ändå nöjd. Det har gått bättre och bättre och jag har tränat på bra. Jag tror formen ska vara bra.

– Framför allt ska det bli roligt att alla bra är med. Nu får man ett mått på hur man står sig i världen, till och med.

O-ringen avgörs med fem etapper (måndag, tisdag, torsdag, fredag, lördag).

Fotnot: Rasmus Petterssons bästa slutplacering i O-ringen sedan tidigare är en 18:e plats i just Arvika 2017.

OK Djerf inledde O-ringen med ungdomsstafetten Bagheerastafetten på söndagen. Förstalaget slutade på 18:e plats av 124 lag. Andralaget förstärktes av en löpare från Lindebygdens OK och blev 79:a. <strong id="strong-f8dd5fe7f26b9f65fad07ed4b6644f3e">Övre raden från vänster:</strong> Ella Laine (tvåa individuellt på första sträckan), Linus Bodin Liliegren, Lin Pelander och Edvard Pelander.<strong id="strong-a36bac7fef7d205a97d1efd85fb39bef"> Nedre raden från vänster:</strong> Lovisa Thybeck, Gabriel Laine, Lisa Malmros och Axel Lindblad.
OK Djerf inledde O-ringen med ungdomsstafetten Bagheerastafetten på söndagen. Förstalaget slutade på 18:e plats av 124 lag. Andralaget förstärktes av en löpare från Lindebygdens OK och blev 79:a. Övre raden från vänster: Ella Laine (tvåa individuellt på första sträckan), Linus Bodin Liliegren, Lin Pelander och Edvard Pelander. Nedre raden från vänster: Lovisa Thybeck, Gabriel Laine, Lisa Malmros och Axel Lindblad. Foto: OK Djerf

Artikeltaggar

OK DjerfOrienteringRasmus Pettersson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.