Hoppa till huvudinnehållet

Efter p-böter: Tycker de ansvariga bör råda bot på trottoarerna

Publicerad:
På Odelbergsvägen har personer bötfällts för att de parkerat bilen med ett par av hjulen på trottoaren, som sedan länge inte syns då den är överväxt med gräs. Werner Piepenburg har reagerat på det och Anneli Keskiniva är en av hans grannar som bötfällts. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Personer som parkerar bilen längs Odelbergsvägen har bötfällts med hänvisning till att det är inom en zon där det är förbjudet att parkera. De har kört bilen åt sidan och därför stått med de inre hjulen på trottoaren, men trottoaren kan man bara ana sig till på något ställe, då den sedan länge är helt överväxt.

Werner Piepenburg har själv inte drabbats men reagerat på att grannar bötfällts sedan de parkerat sina bilar på trottoarkanten, då det är en trottoar som det i princip inte syns mer av än kantstenen som sticker fram ur grönskan.

På böterna som bland andra Annelie Keskiniva fått hänvisas till att hon stått i zon där det är förbjudet att parkera och att det finns såväl vägmarkering som vägmärken om det.

– Men här finns inga skyltar i någon ända av vägen eller andra tecken som säger något om parkeringsförbud, säger såväl Piepenburg som Keskiniva.

På den aktuella sträckan på Odelbergsvägen finns inga skyltar som säger något om parkeringsförbud eller datumzon. Trottoarerna på ömse sidor är i det närmaste obefintliga, då de täcks av gräs.
På den aktuella sträckan på Odelbergsvägen finns inga skyltar som säger något om parkeringsförbud eller datumzon. Trottoarerna på ömse sidor är i det närmaste obefintliga, då de täcks av gräs. Foto: Anna-Stina Tallmyren

På frågan om det kan vara datumzonparkering som gäller, svarar Keskiniva:

– Samma dag som jag bötfälldes hade en granne parkerat på andra sidan gatan och även hon fick böter, så det stämmer ju inte.

Keskiniva medger att hon hade kört upp ett par hjul på trottoarkanten, men tycker att det känns tryggare då gatan inte är så bred.

Obefintlig

Både hon och Piepenburg visar på att trottoaren i det närmaste är obefintlig. Det är endast en kort sträcka som inte är överväxt av gräs, men där syns knappt heller någon beläggning, endast grus och fläckvis lite asfalt som tittar fram. Därefter är det gräs, såpass mycket att den som klipper gräsmattan intill även klipper trottoaren.

– Ingen går på trottoarerna här, utan på gatan. För det finns ju ingen som går upp några meter på trottoaren såhär de korta sträckor det inte växer gräs, säger Piepenburg och demonstrerar.

– Därför är det bättre om bilarna kör upp på kanten, så det inte känns så trångt på gatan, tycker han och Keskiniva instämmer.

Sedan länge är trottoaren såpass överväxt med gräs att den på ena sidan av vägen tas med i gräsklippningen.
Sedan länge är trottoaren såpass överväxt med gräs att den på ena sidan av vägen tas med i gräsklippningen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vi tar en vända längs gatan för att se om några skyltar som säger parkeringsförbud eller datumzon syns till, men inte. De enda skyltar som finns är varning för vägbulor.

Vi ringer vaktbolaget som bötfällt, men de har endast öppet tre förmiddagstimmar och hänvisar de som vill överklaga att använda QR-koden på kontrollavgiften.

Semester

Kommunens trafikingenjör liksom ansvariga på såväl kommunens serviceenhet som på Degerforsbyggen, som förvaltar fastigheterna där de som bötfällts har parkerat, har samtliga semester.

Efter otaliga samtal än hit och dit är det bara att konstatera att några svar på frågor om på vilka grunder böterna utfärdats, eller vem som ansvarar för trottoarernas skick inte är att få för dagen.

– De kunde ju lika gärna ta bort trottoarerna när det ser ut såhär, men allt är väl som vanligt en kostnadsfråga, säger Piepenburg men kommentarer på det lyckas vi heller inte få i dessa tider.

I de lokala trafikföreskrifterna på Transportstyrelsens sida finns inga särskilda förbud mot att stanna eller parkera på Odelbergsvägen.

– Jag var rejält förbannad den dagen jag fick böter på 400 kronor och man kan överklaga, men jag orkar inte bråka om det utan betalar, säger Keskiniva.

På de få ställen som inte är överväxta med gräs syns inte längre asfalten, utan där ser mer ut som en grusad stig. Grannarna Werner Piepenburg och Anneli Keskiniva tycker därför det är bättre att de som parkerar kör upp där, för att ge mer plats på vägen.
På de få ställen som inte är överväxta med gräs syns inte längre asfalten, utan där ser mer ut som en grusad stig. Grannarna Werner Piepenburg och Anneli Keskiniva tycker därför det är bättre att de som parkerar kör upp där, för att ge mer plats på vägen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

BöterDegerfors kommun (org)DegerforsbyggenLokala trafikföreskrifterOdelbergsvägenParkeringTrafik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.