Hoppa till huvudinnehållet

Sommarlägret som de unga gärna återvänder till

Publicerad:
Läger för barn och ungdomar på sommargården i Däldenäs, här leker man "Kom alla mina kycklingar".
Läger för barn och ungdomar på sommargården i Däldenäs, här leker man "Kom alla mina kycklingar". Foto: Anna-Stina Tallmyren

Så blev allt som vanligt igen. Lägret i Däldenäs, som hållits på samma plats vid Skagern i många decennier, kunde efter pandemiuppehåll och smygstart i fjol återgå till det normala till barn och ungdomars glädje.

Bibelstudier varvas med teater och bad med kanoting. Pyssel och tävlingar avlöser varann liksom nattspårning och idrott. Lägeriterna på sommargården i Däldenäs har knappast långtråkigt och inte lägerledarna heller för den delen.

Totalt 78 barn, ungdomar och ledare finns på sommargården söder om Åtorp och de kommer i år mest från närområdet; Åtorp, Rudskoga, Svartå och Degerfors.

– Förr om åren kom de mer utifrån men det har ändrat karaktär, vilket delvis beror på att det var Metodistkyrkan som hade lägret förr och nu är det en ekumenisk lägerförening genom Equmeniakyrkan, så det är andra gemenskaper, säger lägerchef Ingmar Ångman.

Tidigare arrenderade SMU sommargården men före pandemin skänkte Degerfors kommun den som gåva till Brokyrkan.

Bor i tält

Till lägret kommer barn och ungdomar från 7 år och uppåt, där de äldsta mer är med som ledare.

Axel Bråtner på väg uppför stegen till linbanan.
Axel Bråtner på väg uppför stegen till linbanan. Foto: Anna-Stina Tallmyren

De bor i tält och är indelade i grupper och utöver de schemalagda lägeraktiviteterna förekommer mer basala rutiner, som att en grupp per dag får i uppgift att få fram diskvatten till baljorna, medan en annan grupp städar toaletterna och så vidare.

Den dag vi besöker lägret pågår smörgåsbord, som består av olika aktiviteter, för ena gruppen och bibelstudium för den andra. Därefter byts de av innan de ska ut på spårning i skogen.

– Då får de gå en runda och svara på frågor samt göra olika aktiviteter på olika stationer. Det är som en tävling mellan grupperna, förklarar Ångman och avslöjar att man denna dag också ska ha nattspårning för de som vill.

– En del tycker det är lite läskigt och då behöver de inte delta, medan andra tycker det är spännande.

Kvällskul och lägerbål

Idrott, som består av varierande sporter, ska också hinnas med liksom bad eller kanoting för de som vill. Därefter ska det hållas kvällskul och denna dag är det pojkarnas afton, det vill säga pojkarna ska hålla i aktiviteterna, innan lägerbål med aftonbön på stranden.

Bibelstudium i tältet med pastor Jan Gustafsson.
Bibelstudium i tältet med pastor Jan Gustafsson. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Varje dag inleds med att vi hissar flaggan och sjunger nationalsången. Så har det varit i alla år, säger Ångman.

I tältet där bibelstudierna hålls inleder man med sång som leds av Mats Hård innan Brokyrkans pastor Jan Gustafsson tar vid och han inleder med en del skämtsamma historier, bland annat om toastmastern som på ett kalas sa: ”Ska vi låta pastorn komma fram, eller ska vi ha roligt en stund till?” Han berättar också hur pastorn till en grupp ungdomar ställde en gåta:

– Vad är det som är brunt och hoppar runt bland träden? Efter en stunds tystnad svarade en av ungdomarna: ”Det låter på beskrivningen som en ekorre, men eftersom det är du som frågar så är det väl Jesus”.

Bästa med lägret

Vid ett bord sitter fyra tjejer och designar tygkassar. De trivs bra på lägret och har, som många andra, deltagit i lägret i flera år. De tycker att kvällskul är det roligaste inslaget.

Elsa Beijar, Louise Bergman, Signe och Selma Johansson återkommer årligen till lägret och kvällskul är favoritaktiviteten. Här designar de tygkassar.
Elsa Beijar, Louise Bergman, Signe och Selma Johansson återkommer årligen till lägret och kvällskul är favoritaktiviteten. Här designar de tygkassar. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Vid bordet intill skapar Axel Fischer ett snyggt termosomslag. På frågan vad han gillar mest med lägret svarar han:

– Kiosken som öppnar efter lunch, där kan man köpa billigt snacks och godis. Men annars är det teatern som hålls i anslutning till bibelstudierna som är det bästa, jag gillar teater.

  • Evelina Lönnegren och Elin Abrahamsson gör fina teckningar att ha som personlig bild i skalet på sin termosmugg, med hjälp av Sandra Andersson.
    Evelina Lönnegren och Elin Abrahamsson gör fina teckningar att ha som personlig bild i skalet på sin termosmugg, med hjälp av Sandra Andersson. Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Propellern på trollstaven snurrar olika beroende på hur man håller den då man drar med pinnen på den hackade delen, som skapar propellerljud.
    Propellern på trollstaven snurrar olika beroende på hur man håller den då man drar med pinnen på den hackade delen, som skapar propellerljud. Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Barn och ungdomar trivs på lägret vid Skagerns strand, där det inbjuder till bad och kanoting.
    Barn och ungdomar trivs på lägret vid Skagerns strand, där det inbjuder till bad och kanoting. Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Axel Fischer gillar kiosken och teaterövningarna mest. Här designar han sin termosmugg.
    Axel Fischer gillar kiosken och teaterövningarna mest. Här designar han sin termosmugg. Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Nils Ahlin, Joar Nilsson och Linus Ahlin ska göra trollstavar och lilla Lovelia Ångman sitter intill och ser på.
    Nils Ahlin, Joar Nilsson och Linus Ahlin ska göra trollstavar och lilla Lovelia Ångman sitter intill och ser på. Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Lägerchef Ingmar Ångman påkallar uppmärksamhet.
    Lägerchef Ingmar Ångman påkallar uppmärksamhet. Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Lisa Brink gräddar tunnbröd och intill sitter Abby och Clara Hassel.
    Lisa Brink gräddar tunnbröd och intill sitter Abby och Clara Hassel. Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Pontus Sjölander har åkt linbana och får hjälp ner av Knut Hassel.
    Pontus Sjölander har åkt linbana och får hjälp ner av Knut Hassel. Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Sommargården i Däldenäs
    Sommargården i Däldenäs Foto: Anna-Stina Tallmyren
  • Bibelstudium inleds med sång som leds av Mats Hård.
    Bibelstudium inleds med sång som leds av Mats Hård. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Wilma Sandell-Olsson och Sara Brink tycker gemenskapen och att vara med kompisar är det som gör att de återkommer till lägret år för år.

– Sen är idrotten rolig, men inte spårning för då får man gå så långt i skogen och ska ha koll på de yngre. Nattspårningen däremot är rolig och spännande, tycker de.

På fredag bryter man lägret, men innan dess ska man hinna med massor av roliga aktiviteter.

Pontus Sjölander åker linbana.
Pontus Sjölander åker linbana. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ÅtorpBibelnBrokyrkanDäldenäslägerDegerfors kommunEqumeniakyrkanEtik och religionIngmar ÅngmanNyheterSkagern

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.