Hoppa till huvudinnehållet

Nya Zeelands unga ska aldrig få börja röka

Publicerad:
Ayesha Verrall, biträdande hälsominister i Nya Zeeland, som på tisdagen lade fram lagförslaget om att helt stoppa rökning för unga. Arkivbild.
Ayesha Verrall, biträdande hälsominister i Nya Zeeland, som på tisdagen lade fram lagförslaget om att helt stoppa rökning för unga. Arkivbild. Foto: Nick Perry/AP/TT

Dagens unga ska aldrig kunna köpa cigaretter i Nya Zeeland. Det är målet med ett världsunikt lagförslag som syftar till att på sikt göra landet helt rökfritt.

– Under årtionden har vi tillåtit tobaksföretagen att behålla sina marknadsandelar genom att göra sina dödliga produkter mer och mer beroendeframkallande, sade biträdande hälsominister Ayesha Verrall då hon lade fram lagen i parlamentet i tisdags, rapporterar The Guardian.

– Det är avskyvärt och bisarrt.

Huvudåtgärden innebär att barn som i dag är under 14 år portas från framtida tobaksinköp. Den lagliga åldern kommer att höjas år för år.

Dessutom ska den tillåtna andelen nikotin minskas rejält i cigaretter, som också bara ska få säljas i särskilda tobaksaffärer. Förslaget har hittills haft stöd över partigränser och väntas, om det godkänns, träda i kraft nästa år.

Kritikerna pekar bland annat på risken för att förbudet kommer att skapa en svart tobaksmarknad. Det lilla libertarianska partiet Act var det enda partiet som helt motsatte sig lagförslaget under den första debatten i parlamentet, enligt The Guardian.

Mattias Mächs/TT

Artikeltaggar

Politik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.