Hoppa till huvudinnehållet

Så många nya covidfall finns nu i Karlskoga och Degerfors

Publicerad:
Lisa Vennberg, biträdande smittskyddsläkare vid smittskyddsenheten, Region Örebro län.
Lisa Vennberg, biträdande smittskyddsläkare vid smittskyddsenheten, Region Örebro län. Foto: Privat foto

Trots att det är sommar ökar antalet covidfall i Europa och Sverige, så även i Örebro län. Biträdande smittskyddsläkare i Region Örebro län, Lisa Vennberg, ger även lokala siffror och betonar vikten av vaccination och att, som tidigare, stanna hemma om man känner symtom som kan tyda på covid -19.

Precis som i andra regioner syns i Örebro en ökning av antalet nya fall av covid -19 de senaste veckorna. Under förra veckan konstaterades 387 nya fall jämfört med 321 veckan innan, enligt biträdande smittskyddsläkare Lisa Vennberg.

– Det är ingen drastisk ökning, men ändå en viss ökning och att vi ser fler fall den här sommaren, jämfört med tidigare somrar, beror på att en ny undervariant till omikron som heter BA.5, dominerar smittspridningen. Den är mer smittsam än tidigare omikronvarianter och kan ta sig förbi immunförsvaret hos vaccinerade och hos de som haft covid tidigare, säger Vennberg och fortsätter:

– Det som är positivt är att inget tyder på att den ger mer allvarlig sjukdom.

På frågan om de muterade varianterna blir snällare och snällare, säger Vennberg att det inte går att säga så generellt men att det ingår i virusets evolution att det muterar och exempelvis blir mer smittsamt, men det i sig behöver inte innebära att det ger en mer allvarlig sjukdom.

Men om det tar sig förbi, hjälper vaccination då?

– Den nya undergruppen omikron kan smitta trots vaccination, men vaccination ger fortfarande ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19 och därför är det oerhört viktigt att man tar de vaccindoser inklusive påfyllnadsdoser som man rekommenderas.

Skyddet avtar över tid, därför rekommenderas påfyllnadsdos till vissa grupper i höst.

Många tror att corona kommer finnas kvar, behövs ständiga påfyllnadsdoser då?

– De grupper som har hög risk att bli allvarligt sjuka kommer sannolikt behöva påfyllnadsdoser flera gånger framöver. Däremot är bedömningen i nuläget att yngre och medelålders, som väldigt sällan blir allvarligt sjuka, har ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuka om de fått tre doser vaccin.

Så många lokalt

– För närvarande, det är siffror från klockan 7 i morse (läs torsdag, reds. anm.) , vårdas elva personer på sjukhus i länet för covid –19, men ingen vårdas inom intensivvården i nuläget, säger Vennberg. Vi frågar hur många av dem som sökt vård för andra sjukdomar och får svaret att ytterligare en patient vårdas för annat, men har samtidigt covid -19.

Åldern på de nya fallen är yngre vuxna och medelålder, det vill säga mellan 20 och 69 år. Allra flest är det i åldern 20-29 och 50-59 år, enligt Vennberg, men man ser nya fall i alla åldersgrupper.

I Karlskoga var det 28 fall i förra veckan och åtta fall i Degerfors. I jämförelse var det 226 fall i Örebro samma period.

– Det är inte så att någon kommun sticker ut, antalet nya fall ökar generellt och det är förstås fler där det är fler invånare, säger Vennberg.

Resor och umgänge

Vi frågar om ökningen också kan bero på att folk nu törs resa igen och umgås mer.

– Förutom att det är en mer smittsam variant som nu dominerar tror jag det bidrar att man umgås mycket på sommaren, reser och träffar släkt och vänner. Vi träffas på många sätt under sommaren, man reser inom landet, går på stora fester eller reser utomlands.

En ökning sägs bland annat ha visat sig på grekiska turistöar.

– Ja, men den ökning vi ser nu beror inte så mycket på utlandsresor, skulle jag säga, utan det allra vanligaste är att man smittas i Sverige. Fortfarande är det väldigt viktigt, att om man har symtom på covid-19 eller känner sig sjuk så ska man vara hemma och undvika att smitta andra. Det gäller fortfarande.

Finns fall av undervarianten ”kentauren” här?

– Kentauren är en annan undervariant till omikron som heter BA.2.75 men den har hittills inte påvisats i Sverige. Däremot har man hittat den i flera länder i Europa.

Är det en tidsfråga innan vi har den här?

– Danmark har hittills påvisat fem fall av kentauren, så det vore inte oväntat om vi skulle hitta fall även i Sverige, men vet inte om den kommer ta över eller hur det utvecklas. Den virusvarianten expanderar i Indien, men där har de inte BA.5 som vi har mest av här, säger Vennberg.

Restriktioner igen

Flygplatspersonal manas till att bära munskydd.

Kommer det bli restriktioner igen?

I nuläget är det inte aktuellt men restriktioner i samhället, men inom vård och omsorgsmiljö har vi kvar smittobegränsande åtgärder, exempelvis provtagning av misstänkta fall och smittspårning, säger Vennberg och fortsätter:

– Provtagning är fortfarande begränsad till vissa grupper, i huvudsak patienter där det finns medicinska skäl till provtagning och omsorgstagare inom kommunal vård- och omsorg samt personal inom hälso- och sjukvård och omsorg. Patienter och omsorgstagare löper högre risk att få allvarlig sjukdom och smittspridning av covid-19 inom vård och omsorg kan därför få stora konsekvenser.

Slutligen frågar vi om det är svårt att få personal som räcker till genom ökningen, eftersom det dessutom är semestertider och Vennberg svarar att det alltid är svårt under semestertider, men att man klarar det i dagsläget.

Befarar ni annat framåt hösten och skolstarten, eller står ni rustade?

–Som länsinvånare tycker jag att man ska känna sig trygg med att om man behöver sjukhusvård för covid-19, så kommer man få det. Det har hälso- och sjukvården löst under hela pandemin.

Experter: Risk för covidtopp redan i augusti
Provtagning görs också fortfarande begränsat till vissa grupper, i huvudsak patienter där det finns medicinska skäl, enligt smittskyddsläkare Lisa Vennberg.
Provtagning görs också fortfarande begränsat till vissa grupper, i huvudsak patienter där det finns medicinska skäl, enligt smittskyddsläkare Lisa Vennberg. Foto: ADAM IHSE / TT

Artikeltaggar

CoronavirusetDegerforsKarlskogaLisa VennbergÖrebro länRegion Örebro länVaccinationVård och omsorgVirus

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.