Hoppa till huvudinnehållet

Försvaret påverkar kommunens byggplaner – Bricketorp Hills är på gränsen

Publicerad:
Här kommer man se husens siluett om ett och ett halvt år.
Här kommer man se husens siluett om ett och ett halvt år. Foto: Linnea Strömberg

Försvarets område tvingar Karlskoga kommun att ändra planerna för några av sina byggen. Bricketorp Hills kommer dock att kunna uppföras som planerat.

Det nya byggprojektet är granne med Karlskoga Golfklubb, men också mer än granne med Försvarsmaktens så kallade påverkansområde.

– Det här intresset sträcker sig ju 50-100 meter från Österviksvägen, säger Bosse Björk, samhällsplaneringschef på Karlskoga kommun.

Det är bara på grund av att detaljplanerna har varit klara ett tag som bygget av Bricketorp Hills ändå får utföras.

Svårare har det blivit för nytänkta områden, eller privatpersoner som söker bygglov, vilket tidningen tidigare rapporterat om.

– Inga befintliga byggrätter får utökas så det går att bygga mera, inte heller kommer detaljplaner för nya bostäder att släppas fram av Försvarsmakten, berättar Ronnie Erhard (M), som är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Det är flera tilltänkta områden öster om Möckeln som påverkas.

Ett planerat bostadsområde vid Frökenborgsområdet ligger till 70 procent vid fel sida om gränsen, vilket innebär att bara delar av det kan byggas.

– Det enda nya som kan tillkomma här som vi bedömer nu är 10-20 tomter närmast vägen, säger Erhard.

De nya tomterna kan alltså bebyggas, men området blir bara 30 procent av sin planerade storlek.

– Och Dammängen har också en befintlig plan som är byggbar, berättar Erhard.

Mitt på gränsen

Det är precis öster om Österviksvägen som gränsen till Försvarets påverkansområde går. Bricketorp Hills ligger nästan på rätt sida om den.

– Där är det så pass lustigt att gränsen skär rakt genom området, berättar Björk.

Än så länge är det bara blommor och sly på den framtida byggarbetsplatsen.
Än så länge är det bara blommor och sly på den framtida byggarbetsplatsen. Foto: Linnea Strömberg

Men även om projektet hade legat på fel sida om gränsen hade det fått byggas, på grund av de redan färdiga planerna.

– Golfbanetomten, som vi kallar den internt, är planlagd sedan tidigare, säger Erhard. Redan planlagd mark påverkas inte av riksintresset, man får bygga det planen medger.

Men även för byggprojekt som Bricketorp Hills innebär det att projektet inte är något man kan bygga vidare på eller expandera i framtiden.

Det är den mittersta delen av Försvarets område som kallas för riksintresse. Det startar i den östra delen av Karlskoga kommun, och sträcker sig över gränsen till Lekeberg och Örebro kommun. Men det som kallas påverkansområde har en större area, och det är det som når nästan hela vägen till Möckeln.

Påverkansområdet innebär att de som bor där riskerar främst buller. Och Försvarsmakten vill inte att eventuella klagomål ska påverka deras verksamhet.

– Det det som är hela prylen, man vill inte ha fler personer innanför området, fler som kan skicka in klagomål, som skulle kunna göra att man inte får testa saker, säger Björk.

Bosse Björk, samhällsplaneringschef på kommunen.
Bosse Björk, samhällsplaneringschef på kommunen. Foto: Per Lindgren

2023

Bricketorp Hills satsar på att vara ett modernt byggprojekt, med stora fönster och öppna planlösningar.

Men än så länge är bygget inte igång. På marken precis bredvid golfbanan har träden tagits ner, men än så länge växer där bara vilda hallon, meterhögt sly och ängsblommor.

När husen är klara kommer där stå fyra nya byggnader, med 16 bostäder uppdelade på dem. De beräknas stå färdiga i slutet av 2023.

Björk berättar att de i framtiden inte kommer försöka få nya byggprojekt godkända om de är på fel sida om gränsen. De går att skicka in på remiss till Försvarsmakten, och se vad de säger, men Björk tror att det skulle vara ett slöseri på energi och pengar eftersom det förmodligen ändå kommer bli väldigt svårt att få igenom.

Försvaret kan stoppa kommunens planer på bostadsområdeFörsvaret stoppar nybyggnation – flera har nekats bygglov

Artikeltaggar

Bosse BjörkBricketorpBygglovFörsvarFörsvarsmaktenKarlskogaRonnie ErhardSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.