Hoppa till huvudinnehållet

Talangen möter moderklubben: ”Ska visa att vi gjorde rätt val”

Publicerad:
Mallbackens Clara Heiche mot RIK Karlskoga i våras.
Mallbackens Clara Heiche mot RIK Karlskoga i våras. Foto: Tomas Nilsson

Inför säsongen värvades Clara Heiche, född 2002, till Mallbacken från KIF Örebro, där hon huserade i F19-laget. På söndag ställs hon mot sin moderklubb RIK Karlskoga, som besegrades med 7–0 i premiären av elitettan.

– Förhoppningen är att vi ska göra samma sak igen, säger Heiche.

Sent under försäsongen fick RIK Karlskoga frågan om att ta en gratisplats i elitettan 2022. Man valde att ta chansen och har haft det tufft sedan dess. Laget ligger näst sist, med fyra poäng på 13 omgångar och minus 49 i målskillnad.

På söndag ställs laget mot sina värmländska konkurrenter Mallbackens IF, där Clara Heiche, med just RIK Karlskoga som moderklubb, spelar.

– Ett derby är alltid ett derby och det är en måstematch, säger hon och fortsätter:

– Vi har som mål att göra varje match så bra vi kan, oavsett vilket lag som står på andra sidan.

2019 lämnade hon som RIK och anslöt till allsvenska KIF Örebro, där hon spelade till och med förra säsongen i F19-laget. Flytten till Sunne innebar att hon skulle ställas mot klubben där allt började och hon har fortfarande kontakt med flera av spelarna.

– Två av mina bästa vänner från gymnasiet, Ida Adamsson och Rebecka Mannström, spelar där. De har jag mest kontakt med, det blir en återförening. Sedan vet jag ju vilka folk i laget är och har spelat med vissa.

En gång har hon redan ställts mot sin förra klubb, i premiären, där hon byttes in efter 64 minuter. Den matchen slutade med en jordskredsseger: 7–0 till Mallbacken.

– Det var roligt, kul att få göra debut på elitnivå mot sin moderklubb.

Men lite speciellt var det också.

– Det blev lite att ”jag känner henne och nu ska jag ta bollen från henne”, men det är så sporten är. Nu har man skaffat sig kompisar från hela Sverige också, så det blir lite samma känsla överallt.

”Stor grej för båda”

Clara Heiche är inte den enda spelaren i Mallbacken som har RIK Karlskoga som moderklubb. Även Viktoria Ström, som spelade i klubben så sent som förra säsongen, inledde sin karriär i RIK.

– Vi har inte pratat så jättemycket om det, men det är klart att det är en stor grej för båda två. Men ett derby är ett derby och vi ska visa att vi gjorde rätt val.

Dessutom finns Claras syster Thea Heiche med i RIK:s organisation, även om hon huserar i andralaget och har spelat en match i division 3 den här säsongen.

– Vi har inte heller pratat så mycket om det, men det nämns ibland. Familjen kommer först dock, så jag skulle säga att hon hejar på Mallbacken.

Tror på ny överkörning

Under sin debutsäsong i elitettan har Clara Heiche fått starta fem matcher och hoppat in i fyra.

– Det är kul att ha fått göra debut i elitettan, sen hoppas man alltid på mer speltid. Men det gäller att göra sitt bästa och hoppas att man utvecklas mer och mer.

Vilken är den största skillnaden mot att spela i F19, jämfört med seniornivå?

– Framför allt tempot, det är högre i elitettan. Även det fysiska spelet, det är tuffare i duellerna nu och mer kamper.

På söndag väntar alltså RIK Karlskoga, som Mallbacken som tidigare nämnts krossade med 7–0 i premiären i våras.

– Förhoppningen är att vi ska göra samma sak igen, säger Clara Heiche, som menar att det viktigaste för Mallbacken blir att inte underskatta motståndet.

– Vi måste gå in från start och spela vårt spel, inte dras ned i ett långsammare tempo. Vi ska inte tänka så mycket på vilket lag vi möter och förhoppningsvis göra många mål framåt.

Hur slutar matchen?

– Oj. Det var svårt. Jag vet inte, vi säger 5–0.

Mallbacken besegrade RIK Karlskoga med 7–0 i seriepremiären i våras.
Mallbacken besegrade RIK Karlskoga med 7–0 i seriepremiären i våras. Foto: Tomas Nilsson

Artikeltaggar

Clara HeicheFotbollMallbackens IFRIK Karlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.