Hoppa till huvudinnehållet

Omsorgen brister vid havandeskapsförgiftning

Publicerad:
Informationen och omsorgen inom vården brister ofta när kvinnor drabbas av havandeskapsförgiftning. Arkivbild. Foto: Lise Åserud/AP/TT

Varje år drabbas runt 5 000 kvinnor i Sverige av havandeskapsförgiftning, ett livshotande tillstånd både för mamma och barn.

Men omvårdnaden och informationen till de drabbade kvinnorna brister, enligt studier från Lunds universitet.

Många av kvinnorna som har deltagit i studierna har haft svårt att förstå komplicerade medicinska termer som vårdpersonalen använt.

– Det är viktigt att kvinnor känner till vilka symptom de skall vara uppmärksamma på och de som drabbas har rätt att få veta vad det innebär, vilken vård som planeras samt vilka risker det ger senare i livet, säger Maria Andersson, barnmorska på Skånes universitetssjukhus i Malmö och doktorand vid Lunds universitet.

Det enda sättet att avhjälpa havandeskapsförgiftning (preeklampsi) är att sätta i gång förlossningen, ibland innan graviditeten är fullgången.

Artikeltaggar

GraviditetLunds universitetSverigeVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.