Hoppa till huvudinnehållet

Tänkvärt Päivi Jonsson: Sommaren är långt ifrån slut än

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I denna ljuva sommartid är det meningen att jag som gästkrönikör ska skriva ihop något tänkvärt om livet eller kanske lite om semestern. Eller att semestern snart är slut för många, eller att alla inte får semester eftersom man inte ens har ett jobb.

Men sommaren har vi åtminstone alla fått i gåva och den är lika lång - eller snarare kort – för var och en av oss. Man har antingen planerat den minutiöst och flängt som en tätting mellan kuster, sjöar, festivaler, utomhusarrangemang, släktkalas och grillpartyn. Har man haft riktig tur och har ett giltigt pass eller i tid hunnit förnya sitt, har man kanske till och med kommit sig utanför Norden och helt flygskam-löst flugit till fjärran länder och mött nya kulturer! Det må väl vara resandes ensak vad man förgyllt sitt liv med. Det är oss väl unt nu. Alla behöver vi efter två dryga år av restriktioner lite distraktioner. Vem av oss har inte njutit av lite folksamlingar i sommar? Att få gå på en Karlskogafest och se att Karlskoga fortfarande befolkas av hela 30 000 människor! Man kunde känna glädjen i luften från gammal som ung.

Eller så har man verkligen kopplat av och legat i hängmattan – som det brukar heta när man ägnar sig åt återhämtning på sommaren – läst böcker som utvecklat en och njutit av skogen under promenader, joggingturer och bär/svampplockning. Runt våra sjöar har jag sett många grillfester gå av stapeln. Man måste än en gång konstatera att det är härligt att leva och bo i Norden. Att vara utomhus och njuta av skapelsen har nog de flesta lärt sig de senaste två åren om man inte gjort det förr. Att se årstidernas tjusning i naturen, låta naturen ge oss återhämtning och ny energi är ett sätt att möta livet på ett ursprungligt och sunt sätt. Det behöver man, tack och lov, inte ens ha semester för, utan det kan man också försöka få in i vardagens rutiner.

Det kan gå lätt att fylla en sommar med mycket aktivitet. Man kan rentav bli trött av en aktiv semester. Då kan det vara dags att få vila upp sig på jobbet, men vem kan vila på jobbet? Inte jag i alla fall, men visst blir det varje höst roligt att träffa alla på sin arbetsplats och försöka väcka liv i sina egna och förhoppningsvis även andras tankebanor.

Men för många av oss återstår någon vecka av ledigheten. Den tänker jag ägna åt att obekymrat njuta av semestern och inte tänka på jobbet. Njut av sommaren, den är långt ifrån slut än!

Artikeltaggar

FamiljKrönikorSemesterSommar