Insändare: Hur kan det få förfalla?

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribent undrar hur politikerna i Degerfors tänker när de låter områden förfalla.
Foto: Mia Jacobs
Som nyinflyttad i Degerfors tänkte jag bekanta mig med tätorten under min "hemester". Besöka dom olika områdena och förhoppningsvis träffa folket som bor här. Det blev en både positiv och negativ upplevelse.

Till att börja med så förstår jag inte hur politikerna i kommun kan låta parker, vägar och andra grönområden förfalla som det gjort. Invånarna tycks tro det beror på kostnaderna för underhållet som är orsaken.

Trottoarer som inte finns för de är överväxta både på Bruket som i centrum, Herrgårdsgatan t.e.x. Men kostnaderna kan ju inte vara hela sanningen eftersom dom olika instanserna i kommun äskar pengar i budgeten efter behovet eller?

Detsamma gäller det kommunala bostadsbolaget och deras områden, förfallet och inte alls trevligt och gemytligt i vissa områden. Om man går från kyrkan och upp mot centrum så undrar man om politikerna är blinda. Refugen mellan vägen till korsningen har säkert kostat att anlägga men nu har man inte pengar till att sköta den.

Tydligen krävs en bil som skyddar dom som ska jobba där. Vilket slöseri med skattepengar, visste man inte att den ska underhållas då man anlade den? Riv upp och asfaltera istället, allt är bättre än det som står där nu. Men det är ju inte den enda refug och annat som behöver hållas efter i tätorten. Skamligt.

Letar efter skyltar i centrum som talar om vart jag ska åka för att komma till Berget och Sveafallen, kommuns största turistattraktion Jo men visst det står där du ska svänga in och är nästan framme. Borde sitta vid infarterna men det kostar kanske för mycket eller så är någon annan ansvarig för att dessa skyltar kommer upp. Men en skylt vid gågatan vid älven talar om var Stora Valla ligger.

Läste en ledamot från Degerforsbyggens insändare om kostnader för skattebetalaren i kommun. Ja smålog lite för det var som att möta en försäljare som ville sälja en bil på avbetalning till mig. Köp nu betala senare! Riskerna med det är ju att räntor och annat ökar, kostnaderna skenar och skatten räcker inte till. Men i Degerfors så tycker ledande politiker att det är lätt att låna, nyligen 50 miljoner till löner och annat. Ledamoten återkom med en insändare som beskrev vad han och hans partivänner ville skulle ske med det s.k. Coop huset.

Oj tänkte jag när jag läste det vem har besiktat den fastigheten och vilken ekonom har gjort beräkningen. Sen läser man att det krävs nya äldreboende i många år framöver. Det är väl så att de äldre är den grupp som ökar för de yngre jag pratat med vill bara härifrån. Ska det lånas till dom byggena också och till kostnaden för Coop-husets renovering så blir det mycket att amortera varje månad.

En till tre nya affärer och kontorsutrymmen och bostäder. När man går i centrum så ser man tomma lokaler där en bank varit, tomma kommunlokaler med snygga fönster, tomma lokaler där posten varit. Är det inte bättre ledamoten i Degerforsbyggen erbjuder och anpassar dom lokalerna?

Så attraktiv är inte kommunen så företag står på kö för att flytta hit och de som behöver kontorslokaler flyttar väl till centrum från ytterområdena så vips är det tomma lokaler där också. Hur vore det om politiker och byggbolaget samordnade sina insatser för att hyra ut lokaler. Nya affär, ja konkurrens är aldrig fel men hur var det när butiken på Agen ville ha nya lokaler? Jo det kunde dom få om dom lade dom på Bruket.

Ja politiker i kommun har ju visioner och då kanske inte just det bolaget passade in i de styrandes vision. Bruket behöver mer service och det är ju bra om folket slipper ta bilen till affären men att styra vem och vad som vill etablera sig är väl inte ok precis. Medborgarplatsen ja den är ett kapitel för sig själv men att göra den attraktiv kostar kanske mer än vad politikerna räknat med. Dom kommunala revisorerna ja deras tillsyn körs över.

Nej, den här kommunen vidhåller jag behöver tvångsförvaltning för att invånarna inte ska bli skuldsatta upp över öronen.

Fortfarande nyinflyttad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.