Insändare: Låt Degerforsarna bestämma om Coop huset

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Moderaternas Anna Nordqvist vill att Degerforsarna ska bestämma vad som ska göras med Coop-huset.
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Insändarna angående Coop husets vara eller icke vara avlöser varandra. Jag tycker det är bra att huset äntligen engagerar, det har vi M velat sedan valet 2018. ”En av fler väljare” frågade vad jag mfl tänker göra med huset, ”Realist” talade om huset och Stora Valla kontra vård,skola och omsorg. Jag vill gärna förtydliga en del påståenden.

Jag har redan vid förra valet talat om min och Moderaternas syn på det anskrämliga Coop huset - något måste göras, om det så betyder att vi måste bulldozra ner det! Det gäller fortfarande. Vi Moderater är inte i styrande ställning och de som styr är i minoritet. Utfallet av beslut beror på vilket förslag som får majoritet. Det vi vet är att om vi inte köper huset står det och förfaller ytterligare minst 10 år, då vite inte är aktuellt enligt Bygg och miljö.

Att låta Degerfors centrum se ut som en öststat och dra ner hela upplevelsen av Degerfors som kommun anser vi inte främjar den centrumutveckling och tillväxt som Degerfors så väl behöver. Att bara klaga hjälper föga, invånarna i Degerfors har sett detta hus som en skamfläck alldeles för länge. Är det inte dags att åtgärda problemet?

När det gäller Ms prioriterade investeringar har vi INTE satsat 50 mkr på Stora Valla arena såsom S, L och V - VI vill sälja arenan! Dessa miljoner lade vi i vår budget istället på vår kärnverksamhet och samhällsutveckling.

Om vi nu ska tala om visioner och realism. Att S och vapendragaren L håller hög svansföring gällande det anskrämliga huset, vars kostnad endast är 10% av Stora Valla arenas investering, vilken de själva gladeligen sagt ja till, verkar vara en salig blandning av populism och en vision om att valet 2010 ska återupprepa sig - men nu i S favör. Realistiskt? Det får valresultatet visa.

Gällande det senaste lånet för likviditet fick vi på sittande kommunfullmäktigesammanträde reda på att lånet faktiskt inte gällde löner och löpande fakturor som vi informerats om utan även en ny läktare på Stora Valla, vilket också S och L gick med på. Vi i M reserverade oss tillsammans med C och SD emot att pengarna skulle användas till läktaren.

Vi Moderater ser gärna en medborgarenkät efter sommaren eller ett stormöte i Folkets hus om vad Degerforsarna och våra företagare vill att vi ska göra med huset - riva det, rusta det, använda till kommunal kärnverksamhet, hyra ut till företagsverksamhet etc. - För oss är huvudsaken att vi GÖR något och vi vill ha siffror på bordet.

Som politiker kan man välja att sitta och förvalta och säga nej till allt som betyder förändring eller utveckling. Eller också använder man sitt mandat till att våga förändra och förbättra det som behövs för att Degerfors som ort, ska utvecklas till en attraktiv kommun. För oss Moderater innebär det att ta ställning i viktiga beslut och ge förslag till förbättringar såsom satsningar på bättre skola och att ge alla elever rätt stöd, hög kvalitet och effektiv organisation i äldreomsorgen, jämlik idrott, ökad trygghet, ett bra företagsklimat, ökad besöksnäring och tillväxtskapande. För att Degerfors inte ska bli en spökstad måste vi också våga satsa på förändring och utveckling så att folk vill flytta hit, så att skatteintäkterna kan öka utan att höja skatten, så att vi kan göra mer för vårt gemensamma.

Den som röstar på Moderaterna i valet vet att de röstar på ett parti med driv, som arbetar pragmatiskt och konstruktivt tillsammans med andra partier. Vi vet också vilka vi jobbar för, därför är det viktigt för oss att Degerforsarna själva talar om vad de vill göra med huset, nu när vi äntligen kan bestämma över det.

Ska det rivas eller ska det rustas?

Jag har inga problem att starta motorn i bulldozern, om det är vad Degerforsarna verkligen vill.

Anna Nordqvist (M)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.