Insändare: Ska rustas upp till gott skick

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Peter Pedersen (V) slår fast att vänsterpartiets plan är rusta upp Coop-huset till en attraktiv fastighet.
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Debatten om det s.k. Coop-husets framtid och Medborgarplatsens utveckling i syfte att ge förutsättningar för en positiv centrumutveckling i Degerfors har pågått sedan före valet 2018.

Valet ledde till att en allians bestående av (S), (M), (C) och (L) tog över styret med ett förödande resultat: drygt 50 milj kr i underskott åren 2019-2020 främst p.g.a. stora underskott i socialnämndens verksamhet.

Alliansen lyckades också se till att Coop lämnade sin affärslokal i centrum. Alliansen sprack och (V) fick gå in och ta ansvar för att ställa saker och ting tillrätta efter det kaos som uppstått. (V) hade i praktiken ett färdigt förslag till budget för 2021, som (S) och (L) med smärre justeringar hakade på och röstade för. Under ett pågående kommunfullmäktigemöte våren 2021 kunde ledamöterna via lokaltidningens nätsida läsa att (S) hoppade av styret och (L) följde i deras fotspår.

Nåväl, det hela slutade alltså med att (V) återigen på egen hand och i minoritet fick ta över ansvaret för kommunens bästa och lägga ner ett stort arbete för att vända en kommunal ekonomi i fritt fall.

Det är därför direkt skrattretande när parhästarna Hedenquist (L) och Svärd (S) försöker slå oss på fingrarna när det gäller ekonomin rörande Coop-huset! Liberalerna i Degerfors har ju dessutom inte ens fått ihop en egen lista inför höstens kommunval, men det spelar ju mindre roll eftersom Hedenquist (L) tillåts att i praktiken vara sossarnas talesperson i många frågor, t.ex. när det gäller budget.

Vänsterpartiet Degerfors vill vara tydliga: vårt syfte med att kommunen köper Coop-huset är att upprusta fastigheten till gott skick och börja med det s.k. klimatskalet, dvs. tak, fasad och fönster. Vi vill se affärslokaler i markplanet och kontor för företag/kommunen och/eller lägenheter i överdelen. Upprustningen ska ske successivt i takt med att en bred diskussion lett fram till vilka verksamheter, som lämpligen kan finnas i huset och som ger hyresintäkter Vårt syfte med köpet är alltså inte att köpa huset för att sedan riva det! Det vore verkligen att slösa bort skattebetalarnas pengar!

Det är beklämmande när kritiker inte har några egna alternativ utan bara motsätter sig köp och tror att nuvarande fastighetsägare ska rusta fastigheten eller de som bara tycker att huset är för fult, aldrig borde ha stått vid torget mm och föreslår rivning. Men nog måste väl även kritikerna förstå att kommunen inte kan utveckla eller utan vidare riva en fastighet man inte äger?

Peter Pedersen (V)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.