Hoppa till huvudinnehållet

Sju döms i ett av landets största amfetaminmål

Publicerad:
Foto: Filip Erlind/TT

Under förra veckan dömdes sju personer med dryga fängelsestraff och utvisning för att ha tillverkat narkotika i den så kallade ”amfetaminfabriken”. Fallet har tidigare beskrivits som ett av landets största - kärnan av verksamheten fanns i Örebro län.

De tilltalade är samtliga män i 30-60-årsåldern. Nu döms männen för synnerligen grovt narkotikabrott och påföljden är fängelse i som mest 10 år. Fyra av männen utvisas dessutom från Sverige och förbjuds därtill från att återvända.

Det var i december 2020 som polisen, i samband med en spaning, kunde övervaka en uppgörelse där 50 liter amfetaminolja byttes mot 60 kilo färdigtillverkat amfetamin som någon packade ner i en bil och åkte iväg. Man kunde stoppa bilen och senare under kvällen gjordes även ett tillslag i en villa i Olshammar - huset som under en tid fungerat som en amfetaminfabrik.

Halvt ton narkotika

Där inne kunde polisen gripa två personer som var i färd med att tillverka narkotikan, varpå man i källaren också hittade ytterligare drygt 20 kilo amfetamin.

I tingsrättens handlingar framgår att bytet av amfetaminolja och färdigtillverkat amfetamin åtminstone en gång skett utanför Marieberg galleria i Örebro.

Hanteringen av amfetamin har bedrivits inom ramen för en organisation som närmast kan liknas vid ett bolag.
Tingsrätten

Totalt handlar det om nästan ett halvt ton, 452 kilo, amfetamin som tillverkats och i stora delar sålts vidare på många ställen i Sverige.

FBI tipsade

En stor mängd information om de tilltalades verksamhet, uppgifter om mängden olja och färdigtillverkad narkotika och annat har kunnat röjas genom tillgång till chattjänsten ANOM. Tillgång som polisen ska ha fått efter ett tips från FBI, det här skriver SVT.

– Genom chattarna har det gått att följa framställan och överlåtelser som skett sedan sommaren 2020 fram till tillslaget och det har även gått att knyta fler personer till delaktighet än de som greps vid tillslagen, skriver Örebros tingsrätt i ett pressmeddelande.

I domen skriver man även att ”hanteringen av amfetamin har bedrivits inom ramen för en organisation som närmast kan liknas vid ett bolag”. Fallet i sig har tidigare beskrivits som ett av landets största amfetaminmål.

Domarna

Man i 60-årsåldern döms för synnerligen grovt narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i 10 år.

Man i 30-årsåldern döms för synnerligen grovt narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i 9 år och 6 månader. Han döms även till utvisning och förbjuds att återvända till Sverige.

Man i 30-årsåldern döms för synnerligen grovt narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i 9 år och 6 månader. Han döms även till utvisning och förbjuds att återvända till Sverige.

Man i 30-årsåldern döms för synnerligen grovt narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i 7 år. Han döms även till utvisning och förbjuds att återvända till Sverige.

Man i 30-årsåldern döms för synnerligen grovt narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i 7 år. Han döms även till utvisning och förbjuds att återvända till Sverige.

Man i 60-årsåldern döms för synnerligen grovt narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i 7 år.

Man i 40-årsåldern döms för synnerligen grovt narkotikabrott. Påföljden blir fängelse i 6 år.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrovt narkotikabrottNarkotikaÖrebro kommunÖrebro tingsrättSynnerligen grovt narkotikabrott

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.