Hoppa till huvudinnehållet

Ledare Catarina Lindström: Alla vill inte spela boll

Publicerad:

Detta är en ledarartikel som uttrycker KT-Kurirens politiska linje.

Att ta bort fyra lekplatser i Degerfors är feltänk på så många plan. Och att det är Vänsterpartiet som säger sig stå på de svagares sida och kämpa för jämlikhet gör det skrattretande – om det inte hade varit så sorgligt.

För det första behöver alla barnfamiljer en lekplats i närheten. Degerfors är inte den största kommunen, men att ta bort fyra lekplatser minskar såklart tillgängligheten. Och de som påverkas mest är naturligtvis de som inte kan hoppa in i en bil och köra till närmaste lekplats. Eller som inte har en buss utanför dörren. Det drabbar dem som inte har råd att köpa en egen gungställning och rutschkana, eller helt enkelt inte har en tomt att ställa lekutrustning på.

Och jag är inte ensam om åsikten att det ska finnas närhet till lekplatser och utomhusaktiviteter.

När Karlskoga satsade miljoner på isbanan på Alfred Nobels Torg var det många som tyckte att det hade varit bättre om man satsat på att frysa små isar runt om i kommunen i stället. (Det var tydligen svårt att genomföra på grund av den opålitliga svenska vintern, men ändå.)

I Karlskoga finns också att medborgarförslag om en lekplats i det östra området där allt fler barnfamiljer bosätter sig.

Ett av de bästa argumenten som framfördes där var att en barnfamilj ska kunna anpassa lekandet efter det lilla barnets sovtider och inte efter en busstidtabell.

Och när det gäller att ställa ut två mål för ”spontanidrott” blir det nästan löjligt.

För det första har alla råd att köpa en boll som duger att sparka på för en lite unge. För det andra kan man göra målstolpar av vad som helst. Det behöver inte kommunen ombesörja.

För det andra så ”spontanidrottar” inte en ettåring eller tvååring. Men alla de ettåringar jag haft omkring mig har älskat att gunga och åka rutschkana innan de ens kunde gå. Tvååringar far runt, klättrar och klänger, men att enbart ha en boll att sparka på blir ganska snabbt tråkigt.

Och även om detta kanske kommer som en chock för vänsterpartiet så tycker inte alla femåringar att fotboll är det roligaste som finns – inte ens i Degerfors.

Själv var jag ett barn med mycket överskottsenergi men utan någon som helst form av bollkänsla. Hade det inte funnits något att klättra och hoppa och balansera på hade jag varit totalt ointresserad av att gå ut och leka.

Och slutligen är det faktiskt så att även fotbollsspelare behöver koordination, smidighet och kroppskontroll – precis det man grundlägger på en lekplats.

En lekplats som ska finnas inom bekvämt gångavstånd för alla barnfamiljer.

Artikeltaggar

ÅsikterDegerforsKT-ledareLedare