Linnea Bergmark Palonen: Att få vara sig själv är en mänsklig rättighet

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I arbetet för ett tryggare Karlskoga värnar ungdomarna om vikten att få vara sig själva.

Det är första sommaren i huset. Junisolen har gjort avtryck på mina fötter och ingen kan gå miste om att det är Birkenstock-sandalen som använts flitigast. Jag har precis gått på semester när nyhetsnotiserna om ett misstänkt terrordåd börjar strömma in. Flera döda och ännu fler skadade.

Ännu en gång har någon kvävt rätten att få vara den en är. Den här gången under Oslo Pride.

Normer kring hur en förväntas vara förändras hela tiden. Allt beror på tid, sammanhang och i vilken grupp en befinner sig i. En familj är ett exempel på en grupp som för många är den allra tryggaste, men för andra en hårt tilldragen grupp med stark kultur. För en del en frizon där en får lov att vara precis den en är, för andra det motsatta.

När jag fyllde femton reste jag tillsammans med min mamma och syster till London. Gatorna var regnbågsfärgade och en lång parad kom gående mot oss. Människor jublade och musik spelades högt. Jag fick berättat för mig att det var en prideparad. Jag hade aldrig sett något liknande förut, men blev alldeles uppslukad av glädjen och alla fantastiska färger.

Under mitt första gymnasieår blev jag besatt av rapparen Silvana Imam. Hennes stora textbok låg väl placerad på mitt sängbord och högtalarna vrålade feministiska texter om frihet, problematisk manlighet, sexuell läggning och om rätten att få vara sig själv. Medvetenheten om all världens orättvisa väckte något i mig. Plötsligt var London Pride så mycket mer än bara glädje och färg. I sann Silvana-anda stod jag alltid redo att kasta mig in i boxningsringen och slåss för värderingar jag tyckte var självklara.

Idag är jag inte längre ung nog att veta allt. Men en sak vet jag. Jag har inte möjlighet att förändra precis allas åsikter och värderingar. Jag har backat från ringen och försöker i stället att föra välvillig dialog. Målet är inte längre att till varje pris vinna varje debatt. Idag är målet att sprida kunskap.

Trots slitsamma gymnasieår lyckades jag landa i vem jag vill vara. Min identitet ägs av mig och ingen har någonsin ifrågasatt den. Jag är priviligierad att kunna hålla min sambo i handen utan att ögonbryn höjs och glåpord kastas. Jag är priviligierad att ha en förstående familj som alltid respekterat mig precis så som jag är.

För många är det inte så.

För många är det livsfarligt att vara sig själva. Hot, våld, hot om våld, kränkningar och yttranden resulterar i att händer släpps och glider isär på befolkade promenadstråk, kläder anpassas, idrott utesluts och smink tvättas bort.

Den här våren har jag haft äran att projektleda Karlskogas första Pride. Den 20 augusti ska det äntligen jublas och spelas musik på Karlskogas gator och jag hoppas att du som läser vill vara en del av den här viktiga dagen.

Karlskoga Pride välkomnar invånare och besökare som stöttar rätten att få vara den en är och älska vem en vill.

Att vara sig själv ska aldrig kännas otryggt, utan självklart. Det är en mänsklig rättighet.

Linnea Bergmark Palonen