Hoppa till huvudinnehållet

(V)ill hejda centraliseringen så att hela länet kan leva

Publicerad:
Vänsterpartiet i Degerfors vill förändra regionpolitiken, från vänster: Anita Bohlin-Neuman, Roland Halvarsson, Kim Bäckström, Cathrine Lindgren, Eje Johansson och Anneli Mylly. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Den regionalpolitik som förs i Örebro län idag vill de inte ha och de vill avskaffa länsklinikerna och istället återinföra lokala sjukhusledningar, så att sjukhusen får självstyre igen.

Vänsterpartiet rasar mot centraliseringen som de menar gäller allt, från sjukvård till kollektivtrafik.

– Vi var det enda parti som ville ta bort delegationen för tjänstepersoner att stänga BB i Karlskoga sommartid. Vi ansåg att politiken skulle besluta om det, men det var vi ensamma om när beslutet skulle fattas efter bordläggning våren 2019. Sen gick det som det gick, säger Anneli Mylly som själv satt med i hälso- och sjukvårdsnämnden 2019-20.

Den som sitter med där nu från Vänsterpartiet i Degerfors är Cathrine Lindgren, barnmorska som var chef för avdelning Q vid Karlskoga lasarett redan ett antal år innan stängningen blev ett faktum, och hon fnyser åt argument som att det krävs en jourlinje och neonatalläkare för att kunna öppna BB igen.

– Skulle Karlskoga ställa upp på alla krav så skulle vi vara den minsta BB-avdelningen med det största specialistteamet i landet. Sen jag började som chef där 2006 har det fungerat jättebra och vi har jobbat efter samma modell som man gör i övriga delar av landet, säger Lindgren och nämner Värnamo som backas upp av Jönköping som exempel.

– Skulle det behövas akutteam handlar det om en timma och det klarar vi. Örebro har haft åläggande att stötta upp Karlskoga med läkare, men de har inte skött det. Så det är Örebro som måste rigga sin verksamhet för att klara det uppdrag de faktiskt har, säger hon vidare.

Drog med mer

Lindgren säger att BB-stängningen också förde med sig att andra delar av avdelning Q stängdes, så att kvinnosjukvården överlag försämrades och att kvinnorna nödgas åka in till Örebro för att få hjälp. Det är endast vissa småoperationer som utförs på avdelningen i Karlskoga idag, i övrigt står den tämligen nyrenoverade avdelningen tom.

– Slöseri med kapital, säger Roland Halvarsson, Vänsterpartiets lokale ordförande.

Mylly nämner att Ebba Busch (KD) gått ut med att hon vill att BB i Mora ska återöppnas och hon ställer sig frågande till varför Kristdemokraterna i region Örebro inte värnar om Karlskogas BB på samma sätt.

– Regionalpolitiken är för ett öppnande, men vad gör man för att förverkliga det? säger Lindgren.

– Exakt, hur ser handlingsplanen ut? Man har hela tiden förhalat, säger Anita Bohlin-Neuman.

Återfå självstyret

Men det är inte bara BB som Vänsterpartisterna i Degerfors slår vakt om, de ser helst att länsklinikerna försvinner och att sjukhusen återfår självstyret.

Bohlin-Neuman menar att mönstret är tydligt, att kommuner i ytterkanterna ska lösa Örebros problem med personal och allt, bland annat nämner hon tidigare utskrivningar från sjukhusen som innebär kostnader för kommunerna som får stärka upp med personal på korttidsboende innan vårdtagarna kan klara sig i ordinärt boende.

Mylly tar barn- och ungdomsmedicin som ett annat exempel och nämner att där tidigare var fem läkare, idag två.

– Elevhälsan kunde ringa och boka dem snabbt förut, men nu har de inte samma möjligheter att få hjälp, så det är tufft, säger hon.

– Grunden till idén om länskliniker har varit brist på läkare, men det heter bemanningsproblem då man går ut med det från regionledningen, säger Lindgren och menar att det kommer fortsätta för ingen vill jobba kvar på de mindre sjukhusen.

– Vi har inte akutsjukhus efter ordning snart och ändå är det mycket farlig verksamhet på företag runt om, säger Lindgren och nämner bland annat Bofors, Villingsbergs skjutfält, Järnverket med flera arbetsplatser.

Vänstern i region Örebro har tryckt upp en tidning där de beskriver den eskalerande centraliseringen. Den ska delas ut till en rad hushåll och mer material är på gång.

Kollektivtrafik

Kollektivtrafiken är en annan del som får stryka på foten genom centraliseringen, menar V och pekar bland annat på problemen man står inför med indragna turer mellan Svartå och Åtorp samt Åtorp och Degerfors.

– Vänsterpartiet har också motionerat om att personer över 65 år ska ha fri kollektivtrafik dagtid, säger Mylly.

Tidigare ville ni väl ha nolltaxa för alla?

– Det vill vi fortfarande, men det är mer långsiktigt och inte minst med tanke på klimatet tror vi det är bra, säger Halvarsson.

De nämner hur man i Tyskland och tidigare även i Österrike infört en lägre fast taxa för pensionärer i kollektivtrafiken, som blivit succé och som de tycker Sverige borde ta efter.

Cathrine Lindgren nämner hur hon blev rasande över att man får betala 20 kronor mer för resan mellan Degerfors och Karlskoga om man inte har app för kollektivtrafiken.

Mylly nämner även tågpriserna och att två personer får betala 4 000 kronor för att ta sig till och från Köpenhamn.

– Man blir förvirrad, regionen går med plus 697 miljoner kronor så varför tänker man inte på service på landsbygden? funderar Mylly.

Sänkta skatter

Halvarsson tillskriver stor del av problemet borttagna skatter.

– Det är borttagna skatter för de som redan har det bra ställt, som förmögenhets-, gåvo- och arvsskatten och dessutom är bolagsskatten kraftigt sänkt. Sen är det inte många i den lilla bruksorten som kommer upp i sån inkomst att de behöver betala statlig skatt och det visar sig också i fördelningen.

Trots skatteväxlingen?

– Ja, Örebro tjänade på skatteutjämningssystemet medan Degerfors förlorade, säger Halvarsson.

– Vi känner oss lurade, för trots skatteväxling så får vi bland annat betala 200 000 kronor mer för att tåg som går över Värmlandsgränsen ska stanna i Degerfors, säger Mylly.

– Även befolkningsunderlaget är avgörande för både inkomstskatt och statsbidrag, säger Eje Johansson.

– Det blir ständigt mer till de som redan har, men vi betalar också skatt och borde ha rätt på samma service, säger Bohlin-Neuman.

– Det är som den gamla klassikern A till Ö, men här är det Allt till Örebro, inflikar Kim Bäckström och drar paralleller till tinkle-down ekonomi, eller brödsmuletänk och småborgerligt beteende.

”Greta”

Vänsterpartiet, har idag 6 av 71 mandat i regionfullmäktige.

Vad ska ni göra för att få fler mandat och driva igenom den politik ni förespråkar?

– Kämpa på med opinionsarbetet och inte lägga oss platt. Det är som med klimatfrågan och andra frågor, det gäller att få tryck underifrån, svarar Halvarsson.

Har ni någon Greta i gömmorna?

– Nej men redan 20 år innan Greta så motionerade vi, för klimatets skull, om nolltaxa på kollektivtrafiken. Vi är inriktade på jämlikhet, sen är det upp till väljarna vad de vill ha för samhälle, säger Halvarsson.

– Hela Vänstern i Degerfors är Greta vad gäller att försvara kollektivtrafiken och BB, säger Mylly.

Artikeltaggar

Anita Bohlin-NeumanAnneli MyllyAnneli MyllyBBCathrine PedersenDegerforsDegerfors kommun (org)Eje JohanssonKarlskoga lasarettKim BäckströmKollektivtrafikPolitikRegion Örebro länRoland HalvarssonVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.