Hoppa till huvudinnehållet

Hammarbäck lämnar Degernäs herrgård — då stängs dörrarna

Publicerad:
Camilla Hammarbäck lämnar Degernäs herrgård Foto: Isabelle Haglund Wigh

Efter ett tufft år meddelar Camilla Hammarbäck, verksamhetschef, att hon kommer att lämna Degernäs herrgård.

– Ekonomin räcker inte till helt enkelt, säger hon.

Förra sommaren tog Camilla Hammarbäck över Degernäs herrgård i Degerfors med ambitionen att göra platsen till ett stort besöksmål för både golfare och campinggäster.

Nu har det passerat mer än ett år och under förra veckan meddelande Hammarbäck att hon kommer att avveckla verksamheten.

– Det är ganska enkelt egentligen. Det är för få gäster för att kunna fortsätta att driva verksamheten. Siffrorna är alldeles för dåliga och omkostnaderna är för höga. Högsäsongerna är inte tillräckligt bra för att kunna överleva på det resten av året.

Hon berättar att det har varit en tuff säsong med färre gäster än tidigare.

– Det har varit en otroligt stor konkurrens och läget har ju varit osäkert i och med pandemin och världsbilden. Nu när restriktionerna är borttagna passar folk även på att resa utomlands eller åka iväg. Jämfört med förra året när det var många som semestrade närmre hemma.

Stor risk

Camilla menar att hon länge har vetat att herrgårdens framtid har varit oviss och berättar att hon redan tidigt i vintras lämnade in sin avskedsansökan.

–Det syntes snabbt på siffrorna och det skulle vara alldeles för mycket arbete för att kunna fortsätta driva verksamheten. Det är en för stor risk för att fortsätta, vi har redan lagt in för mycket kapital för att kunna ro det i land.

I höst stänger Degernäs herrgård.
I höst stänger Degernäs herrgård. Foto: Per Lindgren

Camilla berättar att hon inte har några framtidsplaner men menar att hon kommer att fortsätta att driva verksamheten som vanligt tills de stänger i september.

– Det är viktigt att uppmärksamma att vi kommer att fortsätta att driva verksamheten som vanligt fram tills vi stänger i mitten på september, säger hon och berättar att hon vid sidan av även säljer av saker som inte längre kommer att behövas.

Sista ruschen

– Jag hade med mig så mycket saker från Lunedet som jag inte längre kommer att ha någon användning av, så det är lika bra att börja sälja av det.

Hon berättar att det är tråkigt när det inte går som man har tänkt sig, men ser fortfarande potential i herrgården.

– Det är en tuff bransch och jag tror att man måste arbeta mer långsiktigt för att få det att funka, men jag tror även på att ett bättre samarbete skulle gynna verksamheten, berättar Hammarbäck och menar att hon önskar att det hade varit mer samarbeten mellan Herrgården och golfen för att gynna båda verksamheter.

– Nu hoppas vi på att kunna få ett bra avslut med bra väder och mycket gäster fram till september.

Artikeltaggar

Camilla HammarbäckDegerforsDegernäs herrgårdNäringsliv

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.