Hoppa till huvudinnehållet

M frågar M om beredskap

Publicerad:
Ola Karlsson (M) har skrivit en interpellation. Foto: Kajsa Juslin

Vad har Karlskoga kommun för beredskap när det handlar om ökade elpriser och eventuell bortkoppling av el? Den frågan ställer moderaternas Ola Karlsson till sin partikamrat kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M).

”Efter att 6 kärnkraftsreaktorer tvingats lägga ner genom olika politiska beslut och åtgärder har vi nu en elförsörjning i kraftig obalans”. Så inleds det brev som Ola Karlsson (M) skrivit till Tony Ring (M).

”Högre kostnader för el riskerar att leda till färre jobb”, skriver Karlsson och menar att det i grund och botten beror på den energipolitik som Socialdemokraterna bedrivit.

Slår hårt

Han menar att höga elpriser så hårt mot många hushåll och att dessa priser just nu endast ser ut att gå åt ett håll, uppåt.

Men även att det slår hårt på såväl de större företagen i Karlskoga och kringliggande kommuner som de små verkstäderna, lantbruken och andra mindre företag.

Tony Ring (M) kommunstyrelsens ordförande står som mottagare av Karlssons interpellation.
Tony Ring (M) kommunstyrelsens ordförande står som mottagare av Karlssons interpellation. Foto: Kajsa Juslin

Att Svenska kraftnät nu gått ut och aviserat att det kan bli aktuellt med bortkoppling av el under viss tid på dygnet är oroväckande, framförallt när det handlar om större industrier.

”Även korta perioder av bortkoppling kan slå stenhårt mot process-industri som är beroende av att processerna kan fortgå dygnet runt, ofta även veckan och månaden runt. Tänk en kallnad stål- eller aluminiumsmälta, eller tänk ett avbrott av processångan i vårt eget Björkborns-område.

Frågeställning

Risker och osäkerhet om energiförsörjning kan leda till att företag minskar sin verksamhet eller låter bli att investera, i båda fallen slår det mot jobben”. skriver Karlsson.

I interpellationen frågar han hur näringslivet och industrin i Karlskoga påverkas av de stigande elpriserna, hur kommunen och de kommunala bolagen påverkas, hur och vilka verksamheter som ska prioriteras vid nedstängning av el vissa tider på dygnet och hur beredskapen är i de kommunala verksamheterna för att hantera att elen kan stängas av.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommun (org)Ola KarlssonPolitikTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.