Hoppa till huvudinnehållet

Höjdhoppstalangen om superhoppet: ”Kände mig extra taggad”

Publicerad:
Ribban upplagd på 1,85. Robin Lövdal, född 08, slog till på stort i Västerås och förbättrade bland annat sitt personbästa med nio centimeter. Foto: Eric Hellqvist

Robin Lövdals 1,85 i höjdhopp förra helgen gav en förstaplats på Sverigelistan för P14 med hela fyra centimeter och ett personbästa med nästan en decimeter.

– Jag var inte beredd på det. Det bara kom så där, säger karlskogingen.

Hoppet, som gjordes under Gurkspelen i Västerås, gav också talangen ett DM-guld och minst sagt mersmak på höjdhoppstävlandet.

Speciellt eftersom han på grund av en skada inför inte hade så höga förväntningar på tävlingen.

– Jag hade haft en låsning i ryggen bara några dagar innan. Vi försökte stretcha och massera ut den och det var precis dagen innan tävlingen som det försvann. Så jag förväntade mig inte så jättemycket, men det blev ju bra, säger Lövdal med ett leende.

Med tanke på att han inte heller har varit i gång med friidrotten särskilt länge var resultatet lite extra imponerande och oväntat.

– Jag hade en paus förra året och kom tillbaka i vintras. Då började jag igen för att kolla om det var roligt och sen så blev det att jag tog det mer på allvar. Det känns jättebra, säger Lövdal, som har tävlat i flera grenar tidigare men nu riktar in sig på höjdhopp.

Slog Stefan Holm

I Gurkspelen hoppade han alltså 1,85, ett hopp som också visade sig vara näst bäst i Värmland P14 genom tiderna. Hopparen som han petade ner från andraplatsen var ingen annan än legendaren Stefan Holm, som hoppade 1,83 som fjortonåring.

Hur känns det? Måste vara stort ändå?

– Ja, jag fick reda på det bara typ en halvtimme efter jag hade hoppat så det var ju helt sjukt.

Hur firade du efteråt?

– Det blev ju grillning och så åkte vi iväg med husbilen på lite semester, säger Lövdal med ett leende.

Under resten av säsongen väntar tävling i Karlstad 20 augusti och sedan ett par tävlingar till.

På frågan vad han har för mål säger Lövdal:

– Jag har satt ribban ganska högt, så mitt mål innan 2023 är 1,90.

Tränat med legendaren

Under säsongen har Lövdal förutom träningen med Karlskoga friidrott också tränat med Stefan Holms träningsgrupp.

– Han har en träningsgrupp i Karlstad och jag och Erik Nilsson har varit med och tränat två gånger där. Det var efter att jag hade hoppat 1,76 (det tidigare personbästat) som vi frågade om han hade någon grupp som vi kunde vara med.

– Hans son Melwin är också med där, säger Lövdal, som tränar fem dagar i veckan med Karlskoga friidrott.

När han ska sammanfatta sitt 1,85 säger Lövdal:

– Jag var inte beredd på det, det bara kom så där. Och nu är jag såklart jätteglad och hoppas att det ska gå ännu bättre. Hoppas på att det här är starten på karriären.

Artikeltaggar

FriidrottKarlskogaKarlskoga friidrottNobelstadionRobin Lövdahl

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.