Insändare: Lite sans i debatten vore klädsamt

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribent är trött på att Degerfors IF ställs mot annan verksamhet i debatten om kommunens ekonomi.
Foto: Tommy Pedersen / TT
Börjar bli aningen trött på att Degerfors IF blivit ett slagträ i debatten och ofta får klä skott för kommunens dåliga ekonomi. Lite sans i debatten vore klädsamt då Degerfors IF allt oftare ställs mot andra mycket viktiga områden inom kommunen. Som exempel nämns ofta åldringsvård och skola men även andra viktiga instanser.

I debatten hörs allt oftare att Degerfors IF minsann får pengar medan andra områden blir utan. Indirekt då Stora Valla rustas och det byts underlag och skall byggas läktare. Detta är ju i och för sig inte något som Degerfors IF bestämmer utan arenaägaren Degerfors kommun och inte minst regelsystemet inom svensk fotboll. Har man kvalificerat sig för att spela i Allsvenskan (högsta serien) så är det bara att betala, det finns ingen återvändo. Bestämmande part i det fallet är ju Svenska fotbollförbundet. Det är ju för övrigt fantastiskt att lilla Degerfors har ett lag som kvalificerat sig för spel i vår högsta serie. Det är bara att lyfta på hatten för den enastående prestationen.

Istället för att klaga på Degerfors IF måste man nog ställa sig en fråga. Vilken samhällsnytta gör Degerfors IF egentligen och vad betalas tillbaka till stat och kommun? Till att börja med har Degerfors IF ett ganska stort antal anställda och jag föreställer mig att de är en förhållandevis stor arbetsplats på orten. Detta torde generera betydande belopp i skatter och arbetsgivaravgifter för att nämna något. Det står det dock aldrig något om i debatten.

Precis som många andra föreningar bedrivs också en bred ungdomsverksamhet i Degerfors IF med ideella arbetskrafter som bas. Hur mycket pengar Degerfors kommun sparar på att andra bedriver fritidsgård står nog skrivet i stjärnorna. För varje ungdom som kan hållas borta från att driva runt och istället ingår i ungdomsverksamheten med träningar och matcher och på ett sätt fostras till laglydiga medborgare, sparar kommunen väldigt mycket pengar. Den här verksamheten är enormt viktig och egentligen inte mätbar. Vi ska heller inte glömma bort att det finns fler föreningar i kommunen som också bidrar på samma sätt.

Hur mycket andra intressenter drar in i samband med Degerfors IF:s matcher är också svårt att svara på men fakta är ju att tusentals av de åskådare som kommer till Degerfors och Stora Valla kommer från andra kommuner och de spenderar säkert en hel del pengar i samband med sitt besök som kommer andra till del. Det kanske finns någon uträkning någonstans vad en match med ca 4-5000 åskådare genererar för handlare som inte befinns på Stora Valla.

Jan Karlsson, fotbollsintresserad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.