Hoppa till huvudinnehållet

Positiv trend av mindre stillasittande efter pandemin

Publicerad:
Närmare 20 procent uppger att de rör på sig mer efter pandemin än innan.
Närmare 20 procent uppger att de rör på sig mer efter pandemin än innan. Foto: If skadeförsäkring

En femtedel av svenskarna rör sig mer efter pandemin, visar en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort. Trots det riskerar många att drabbas av negativa effekter av för mycket stillasittande.

Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If. Foto: If skadeförsäkring

Den senaste Eurobarometern visar att Sverige är ett av de länder i Europa där befolkningen motionerar mest, samtidigt som vi är betydligt mer stillasittande än våra europeiska grannar.

Undersökningen visar dock att 19,9 procent rör sig mer nu än de gjorde under pandemin. I åldersgrupperna 18–24 år och 25–34 år är det nästan 30 procent som rör sig mer, medan det för åldersgruppen 65–74 år endast visar en ökning på 12 procent.

Räcker med små insatser

För människor i yrkesverksam ålder rekommenderar numera Folkhälsomyndigheten fem timmars pulshöjande aktiviteter per vecka, om arbetsdagen innebär en stor del stillasittande. En viktig del av rekommendationerna är att inte bli stillasittande för långa perioder, utan de bör brytas med rörelse i någon form. Redan med relativt små ökningar av vardagsmotionen kommer de positiva hälsoeffekterna, som kanske inte syns utanpå men gör positiv skillnad inuti. För barn och unga är rekommendationen minst en timmes pulshöjande fysisk aktivitet per dag.

– Sommar och semester är ett utmärkt tillfälle att skapa nya vanor med kvällspromenader eller cykelturer istället för att ta bilen. Mindre stillasittande bidrar till positiva hälsoeffekter som förbättrad sömn, ökad koncentration och kreativitet, ett bättre humör och faktiskt även bättre minne. Det ger också förbättrade värden på blodfetter, blodsocker och kolesterol. Med andra ord minskad risk för ohälsa och sjukdom, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

Undersökningen genomfördes via Synos onlinepanel under perioden 17–20 juni 2022. Den omfattar 1 009 personer mellan 18 och 80 år. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort.

Artikeltaggar

Motion och hälsaSamhälleUndersökning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.