Hoppa till huvudinnehållet

Elyas Bouzaiene om kometkarriären: ”Insett att hårt arbete lönar sig”

Publicerad:
Elyas Bouzaiene, här med lagkamraten Gustaf Lagerbielke i bakgrunden, har på kort tid tagit stora steg till allsvenskan och Degerfors. Foto: EMMA WALLSKOG

Elyas Bouzaiene spelade division 6-fotboll för bara några år sedan. Nu har han startat två matcher i rad för Degerfors i allsvenskan.

– För två månader sedan kunde jag inte tro att jag skulle sitta här, säger han.

Degerfors värvade Bouzaiene från division 1-klubben Lunds BK i somras. Då hade han bara spelat där i ett halvår och bara ett par år före spelade han i division 6.

– Jag spelade i U19-allsvenskan för fem-sex år sen men hade varit jäkligt trött på fotboll rätt länge. I gymnasiet är det ju mycket annat som är kul och mina kompisar ville till division 6, så då blev det att jag också gick dit och körde där ett år, säger Bouzaiene.

– Det har sin charm men det visade sig att jag inte tyckte att det var så jättekul. Så då gick jag till Bromölla i division 3 och på den tiden så var det steget sjukt stort för mig.

Vann division 3

Trots det stora steget fick han spela mycket och Bromölla tog steget upp till division 2 direkt. Där stannade Bouzaiene sedan i fyra säsonger tills Lund värvade honom i vintras.

– Jag spelade tio matcher med Lund och blev värvad till Degerfors, så det har ju gått snabbt. Speciellt när man märker att man har helt andra ögon på sig i division 1. Jag tycker inte att jag var så jäkla bra i division 2 heller, utan det har varit de här senaste åren som jag har börjat träna jäkligt mycket som har gett resultat.

Under tiden i sexan, kunde du se dig själv sitta här då?

– Haha, nej, det kunde jag inte för två månader sen heller. Alltså när det började ryktas lite så tänkte jag att det mest var rykten men att jag kanske kunde spela i superettan, men så dök Degerfors upp och det blev ju hur bra som helst. Det var kul.

Vad säger du om resan du har gjort?

– Ja, alltså, någonstans har jag insett att hårt arbete lönar sig. Jag har tränat jättemycket för detta. Folk tyckte väl säkert att jag var dum i huvudet när jag sprang runt och tränade så mycket i division 2, haha. Men jag var ändå bestämd för att jag ville bli en elitspelare och nu är jag här. För ett år sen låg jag i botten i division 2 så det har gått snabbt, men sen tycker jag också att jag klarar av denna nivå också.

Trodde du själv att du skulle ta en startplats så snabbt?

– Nej, nej, verkligen inte. Jag trodde väl någonstans att... ja men in och ut i truppen och komma in i tempot och lära mig lite hur allt fungerar runtomkring och så där. Men det går snabbt i fotboll. Nån skada, nåt bra inhopp och sen nu har jag fått starta.

Bouzaiene hoppade in och gjorde debut i förlusten borta mot Mjällby och startade sedan hemma mot Kalmar och borta mot Norrköping.

I debuten mot Mjällby gjorde han assist direkt.

– Det var mäktigt. Jag är från Kristianstad och det ligger två mil från Mjällby så jag hade ju familj och vänner där, så det var helt sjukt faktiskt. Det var tråkigt att vi förlorade matchen men det var ändå en stor stund för mig. Alla kompisar och familjemedlemmar var glada.

I och med kontraktet med Degerfors är Bouzaiene heltidsproffs för första gången. Tidigare har han jobbat som målare och haft hektiska dagar med att få ihop schemat med träning och sömn.

Vill plugga

I Degerfors har han möjligheten att läsa lite kurser vid sidan av fotbollen vilket han har velat ett tag.

– Jag jobbade som målare i ungefär fyra år. Det är ett bra betalt jobb liksom och roligt, men jag insåg väl att jag gillar träning och kost alltmer så något åt det hållet vill jag plugga förr eller senare, säger Bouzaiene, som på frågan säger att han hoppas att hans snabba resa kan inspirera andra spelare.

– Ja, jag hoppas att min resa kan hjälpa många unga. Jag var aldrig med på några såna där läger när jag var ung. Hård träning gör allt faktiskt, sen behöver man såklart ha någon talang, men hård träning lönar sig i slutändan.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IFDegerfors IF HerrElyas BouzaieneFotboll

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.