Med fyra veckor kvar går Karlskogas partier ihop och har en gemensam uppstart för att ”sparka igång” resan mot valet 2022.
Lördagen den 13 augusti klockan elva öppnar de officiellt sina valstugor som i år kommer bestå av både traditionella valstugor och mobila som flyttas in på torget under öppettiderna.
Det är en enad grupp partiföreträdare som genomförde pressträffen i KS-huset under onsdagen, helt eniga om hur valprocessen ska genomföras.
– För oss i Karlskoga har det blivit självklart att man samarbetar hur det ska genomföras, men vi har förstått att vi är rätt unika med att ha det här ständigt pågående samtalet mellan samtliga partiföreträdare och presidiet, säger Anneli Bramvehl (M).
Med att vara överens om när, var och hur har man också sett stora fördelar för såväl politiker som väljare.
– Om -vi sätter ramen och vi håller oss där så får alla ett större utrymme att prata om vad man vill och hur man vill förändra Karlskoga, vad vill man göra framåt. Istället för småsaker kan vi prata om det som är viktigt, säger miljöpartiets Daniel Ekelund och fortsätter:
– Alla vinner på det, vi slipper att gå in och fundera på vad de andra ska göra och för medborgarna blir det enklare att få information.
Underlättar
En annan stor vinnare på de unika samarbetet är kommunen och valkansliet.
Där jobbar man med att valet ska genomföras så smidigt som möjligt, att alla ska kunna lägga sin röst och för att allt ska vara så demokratiskt och säkert som det går.
Karin Jirenius från valkansliet berättar att man från kansliet kommer finnas på plats under lördagens uppstart av valet 2022.
– Vi kommer informera om förtidsröstning och allmänna frågor kring val, hur det går till och vad som krävs för att få rösta, säger Karin.
– Det kommer även finnas olika trycksaker med information för att det ska underlätta för så många som möjligt, fortsätter Daniel Cullberg, kommunikatör på Karlskoga kommun.
Även om trycksakerna i text är på svenska så berättar Karin att det finns möjlighet att på webben kunna läsa på fler språk.
– På karlskoga.se/val2022 finns ingång till all information och kan översättas till det språk man önskar, säger hon och fortsätter:
– Sen har valmyndigheten tagit fram information om hur valet går till i bildform, vilket gör att man kan tillgodogöra sig informationen även om man inte kan läsa.
Ambulerande röstning
Inom kort kommer vård och omsorgsboenden få veta att de kan få hjälp att rösta i hemmet och för de som behöver hjälp i själva vallokalen kommer även det att vara möjligt.
För den som vill förtidsrösta kan man gör det redan från 24 augusti när vallokalerna på lasarettet och i fullmäktigesalen öppnar. Måndagen den 29 augusti öppnar även biblioteket och Bergmästaren.
– Dessutom har vi en mobil förtidsröstning som åker runt till på olika platser, säger Karin.
För att kunna förtidsrösta krävs att man har med sig röstkortet och legitimation. Skulle man ha tappat bort sitt röstkort är det ingen fara på taket.
– Vi kommer ha dator och skrivare tillgängligt i våra fasta vallokaler. Där kan man enkelt få ett nytt röstkort på plats, säger Karin.
Men på valdagen krävs inget röstkort, så länge man går till den vallokal som man tillhör.
Utgångna id-handlingar
Som legitimation gäller ID-kort, pass, körkort och vissa tjänstelegitimationer. Däremot bör man undvika digitala ID-kort då det långt ifrån är alla som är giltiga.
– På grund av alla fördröjningar av förnyelser av exempelvis pass kommer vi i år att godkänna utgångna legitimationer. Under förutsättning att det går att se att passet eller ID-kortet tillhör personen i lokalen, säger Karin.
Att det råder bråda dagar märks. Politikerna är redo att prata om sina valfrågor på torget varje dag fram till valet, med fokus på lördagar. Men söndagar då tar man återhämtningsdag.
Och valkansliet fortsätter att jobba aktivt för att valet ska genomföras säkert och så smidigt det går.
I år är valet framflyttat en vecka vilket kortar ner tiden mellan uppstart och valdag, men att valkampanjen blir något kortare oroar inte politikerna i Karlskoga.
– Det är stor skillnad på att vara sent ute eller att vara försent ute. Det känns bättre att lägga resurserna nu när folk börjar komma in i vardagen, säger Ekelund.
Centerns Inga-Lill Andersson fortsätter:
– Nu gör vi en riktig uppstart på lördag och sen kör vi.
– Ända in i kaklet, avslutar Anneli Bramvehl.