Hoppa till huvudinnehållet

Karlskoga går emot trenden – bostadspriserna har fortsatt uppåt

Publicerad:
Gustaf Florenius på Länsförsäkringars fastighetsförmedling konstaterar att det fortfarande finns en större efterfrågan än utbud på fastighetsmarknaden i Karlskoga. Foto: Roger Gleisner

Medan trenden på bostadsmarknaden i landet går tydligt nedåt står Karlskoga ut i mängden. Både villa- och bostadsrättspriser har det gångna året ökat, och på det förstnämnda en bra bit över tvåsiffrigt.

– Vi ser fortfarande en större efterfrågan än utbud.

Gustaf Florenius på Länsförsäkringar fastighetsförmedling kan konstatera att marknaden på hemmaplan fortsätter att vara lukrativ.

Under sommaren har siffrorna på bostadsrätter dippat även i Karlskoga men sett till senaste 12-månadersperioden har priserna ökat med 5,3 procent. Villapriserna däremot står starka och har under sommarmånaderna fortsatt att följa samma trend uppåt. Mest anmärkningsvärt är dock summan på sista raden under det senaste året - en ökning på 16,9 procent. Det visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik.

När frågan ställs på sin spets på lokalt plan är svaret förhållandet i vågskålen ”efterfrågan vs utbud”.

– Vi ser fortfarande en större efterfrågan än utbud. Framför allt är det bostadsrätter med hiss som saknas i utbudet. Det är få bostadsrättsföreningar som har det, och för 40-talister som ska sälja huset och flytta till lägenhet är det viktigt.

När det gäller villor är det de nyare fastigheterna som är lättast att hitta nya köpare till.

– Villor som är i behov av att målas och tapetseras, kanske åtgärda kök och badrum är svårare att få sålda, många väljer heller hus som är mer färdiga.

Pengarna slut

Han tror att det kommer att bli en tuff höst för många. En räntehöjning på 1,5 – 2 procent, skenande elräkningar, dyrare bensin och livsmedel kommer om inte annat att minska konsumtionen.

– Någonstans tar ju pengarna slut, och minskad konsumtion är ju inte bra i andra änden, det vet vi ju.

– Staten måste agera och göra något åt amorteringskravet, det är den åtgärd jag kan se.

Men han ser positivt på Karlskogas framtid.

– Om vi får fart på försvarsindustrin och bygger attraktiva boenden så att fler vill bosätta sig i Karlskoga så kan vi vända trenden, det är jag övertygad om.

Billigt att bo

För det är fortfarande jämförelsevis billigt att bo i Karlskoga.

Snittkostnaden för en bostadsrätt i Karlskoga är 9 694 kronor kvadraten och för en villa kostar 17 091 kronor per kvadratmeter. I Degerfors kostar en bostadsrätt 5 377 kronor kvadraten och en villa 9 665 per kvadrat. I Örebro kostar ett hus 32 000 kronor per kvadratmeter.

– Det innebär att en tvårummare på 60 kvadrat kostar cirka 580 000 kronor och ett hus på 120 kvadrat kostar ungefär två miljoner.

I Örebro län har alla priser sjunkit med 1,5 till 2 procent. I Värmland är det prisökningar från 2,1 procent på bostadsrätter tre månader till 6,5 procent på villor tolv månader.

Sjunkit 8 procent

I Sverige föll priserna brett under juli – störst var fallet på bostadsrätter, som ofta har snabbare prissvängningar än villor. Bostadsrättspriserna sjönk med 4 procent i riket, den största nedgången en enskild månad på tio år, medan villapriserna backade med 1 procent.

Under de tolv senaste månaderna har priset för bostadsrätter sjunkit med hela 8 procent medan villapriserna föll med 2 procent i riket som helhet.

Fotnot: Det har genomförts för få affärer får att få statistiskt säkerställda siffror för Degerfors.

Artikeltaggar

Bostad och byggenGustaf FloreniusLänsförsäkringar FastighetsförmedlingPrivatekonomiSvensk Mäklarstatistik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.