Långtidsarbetslösheten fortsätter att minska

Publicerad:
I slutet av juli var närmare 340 000 personer arbetslösa i Sverige. Foto: Jessica Gow/TT

Antalet långtidsarbetslösa fortsätter att minska. I juli hade 159 000 arbetslösa varit utan jobb i minst tolv månader. Det är närmare 31 000 färre än samma månad förra året.

I slutet av juli var närmare 340 000 personer arbetslösa, vilket är en minskning med närmare 69 000 personer jämfört med samma månad förra året. Därmed har arbetslösheten minskat till 6,7 procent från 7,9 procent på ett år. Den har dock ökat sedan förra månadens 6,6 procent. Att arbetslösheten stiger något under sommaren är dock säsongsbetonat och beror främst på att personer som avslutat gymnasie- eller universitetsstudier skriver in sig på Arbetsförmedlingen.

– Arbetsmarknaden går fortsatt bra, men det är främst de med kortare tid i arbetslöshet som får jobb. De med längre tider i arbetslöshet har fortfarande svårare att få fäste på arbetsmarknaden även om totala antalet långtidsarbetslösa fortsätter att minska, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen.

Stor utmaning

De som varit utan arbete i mer än 24 månader har jämfört med juli förra året ökat med 1 700 personer till 97 000.

– I vår prognos i juni beskrev vi en till stora delar fortsatt positiv utveckling på arbetsmarknaden, men det finns orosmoln som kriget i Ukraina och inflationen som påverkar läget. Dessutom är långtidsarbetslösheten även fortsättningsvis en stor utmaning. Här krävs en kombination av olika insatser inom arbetsmarknadspolitiken, men också inom andra politikområden. Ska Arbetsförmedlingen göra mer krävs dessutom mer resurser, vilket vi för en fortsatt dialog med vår uppdragsgivare om, säger Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetSamhälleSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare